Сръбският режисьор Радивое Андрич застана пред зала, пълна с любители

...
Сръбският режисьор Радивое Андрич застана пред зала, пълна с любители
Коментари Харесай

22 години по-късно „Светкавици! Отново“ се завърна на бургаския екран

Сръбският режисьор Радивое Андрич застана пред зала, цялостна с фенове на качественото кино на „ София филм фест на брега “, с цел да опише за дълго чаканото продължение на лентата „ Светкавици! “. Той бе посрещнат с любознание от въодушевената аудитория, която с неспокойствие очакваше завръщането на кинотвореца на бургаска сцена. Андрич бе специфичен посетител на фестивала още през 2003 година, а през 2022 година бе почетен с огромната премия „ Сребриста чайка “ – за лекотата, с която повежда феновете към безконечните въпроси на живота.

22 години след премиерата на „ Светкавици! “ Радивое Андрич още веднъж сервира на киноманите завладяващо екранно прекарване с комизъм и носталгия. И с парченце сантимент към познатите герои. След две десетилетия действителността им съвсем не се е трансформирала, само че пък изненадите, които им сервира съвремието, са разнообразни. Зрителите с овации оцениха приключението на Поп и Маре и схванаха, че даже години по-късно героите живеят по същия метод и не се тормозят от измененията, протичащи се в света към тях. Във кино лентата срещаме и ново потомство младежи, които също са изправени пред каскада от провокации.

Сръбският режисьор показа, че той самият не е имал планове да сътвори втора част на кино лентата, само че поради голямото предпочитание на феновете, събира екипа още веднъж.

„ Имах опасения, че „ Светкавици! Отново “ няма да пожъне същия триумф, тъй като постоянно оригинала е предпочетен пред продължението. “, добави още Андрич и даде за образец филмите „ Терминатор “ част 1 и 2.

В залата участваха десетки младежи-киномани, които желаеха да схванат от къде майсторът е черпил своето ентусиазъм за комедията.


„ Филмът е автобиографичен за мен и моя другар, сценариста Сърджа Анджелич. С него искахме да представим живота тъкмо подобен, какъвто беше тогава. Мъжете излизахме единствено вечер и се забавлявахме по клубовете, тъй като денем се криехме от боязън да не бъдем извикани на фронта. “, сподели той. И с усмивка показа забавна историята на сюжета.

„ Моят другар Сърджа пристигна при мен един ден и ми сподели, че има концепция за филм, който би трябвало да създадем. Един естествен сюжет би изглеждал като книга от 50 до 80 страници, само че казусът при нас обаче беше напълно друг. Седнахме и измислихме сюжета на момента. Написахме го върху салфетки и кутии от цигари, разпръснати по цялата маса като карта. “

Лентата в този момент насочва феновете към вълнуващо странствуване, изпълнено с изненадващи обрати, роуд муви- представящ, пътуването като наслаждение и премеждие, а на финала фенът постоянно е малко печален, тъй като приключението, въпреки всичко има край.

Андревич разясни, че местоположението в „ Светкавици! Отново “ не е инцидентна. По негови думи, Виена, която е основната сцена на деяние във кино лентата е най-голямата диаспора на жители на някогашна Югославия след Белград. Според него няма по-подходящо място за продължение на действието.

Авторът направи и самобитна ретроспекция: Младите хора преди 20 години сподели той, имаха като че ли повече сила, в тях имаше повече протест. Режисьорът показа, че преди години си е мислил, че казусът е в Сърбия, само че в този момент вижда, че казусът е в целия свят. Затова и съгласно него киното би трябвало да кара хората да се усещат добре и да излизат по-щастливи от салона.

„ В нашето обезпокоително време, би трябвало да се дава вяра, а изкуството е по тази причина. “ С този щрих последния кадър показа художественият началник на „ София филм фест на брега ” и ръководител на журито - проф. Георги Дюлгеров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР