Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи в Брюксел, че Прищина

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи в Брюксел, че Прищина
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия ще реагира на очакваната молба на Косово за членство в Съвета на Европа

Сръбският президент Александър Вучич съобщи нощес в Брюксел, че Прищина ще внесе през днешния ден молба за участие в Съвета на Европа и разгласи, че скоро ще свика съвещание на Съвета за национална сигурност, заяви сръбската национална телевизия РТС. Вучич акцентира, че Сърбия ще реагира политически на тези дейности на Прищина, съобщи Българска телеграфна агенция.

Обръщайки се към медиите след работната вечеря за водачите на Западните Балкани в Брюксел, Вучич сподели, че министърът на външните работи на Косово е удостоверила, че Прищина в четвъртък ще внесе искане за участие в Съвета на Европа.

Вучич означи, че за Сърбия обстановката е комплицирана и сложна и това е нарушение на всички интернационалните правила. Той означи, че повече от 3310 дни не се водят диалози за Съюза на сръбските общини.

Предстои доста тежък интервал и спомагателни турбуленции. Прищина желае да употребява украинската обстановка срещу Сърбия, говорейки, че Сърбия е ръка на Русия, сподели Вучич Той добави, че Прищина желае да получи доста повече и да се показа като огромен герой срещу съветското въздействие.

Ще стартираме да реагираме политически. Ако някой си мисли, че може да ни шантажира и с напън да пречупи Сърбия, това няма да стане толкоз елементарно, колкото сте го замислили, акцентира Вучич.

Той сподели, че Сърбия не може да направи доста, само че ще се бори на интернационалната сцена за отдръпване на признаването на Косово.

Сръбският президент сподели също, че всички европейски публични лица, с които е разговарял в Брюксел, са повторили апела към Сърбия да се синхронизира с политиката на Европейски Съюз във връзка с Русия и войната в Украйна и добави, че позицията на Сърбия е доста тежка и комплицирана.

Сръбският президент съобщи, че за Сърбия стратегическа цел е ускоряването на европейския път.

Работата на Сърбия е да организира промени, да работи за основаване на без значение правораздаване, демократизация, медийни свободи и доста други неща, които би трябвало да свърши, а що се отнася до Европейски Съюз, би трябвало тях да питате, сподели Вучич. Сърбия, посочи той, няма накъде другаде да върви, с изключение на към Европа, само че защитавайки своите национални ползи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР