Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите да премахнат барикадите, издигнати

...
Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите да премахнат барикадите, издигнати
Коментари Харесай

Вучич: Махайте барикадите в Косово

Сръбският президент Александър Вучич прикани сърбите да отстранен барикадите, издигнати в Северно Косово, откакто Съединени американски щати и Европейски Съюз са им подсигурили, че няма да има арести, заяви формален представител, предава Анадолската организация.

Сърбия е получила гаранции от Съединени американски щати и Европейски Съюз, че няма лист с арести за сърбите, взели участие в митингите и слагането на барикади, съобщи Петър Петкович, началник на Службата за Косово и Метохия, координационен орган на сръбското държавно управление.

Според него никой няма да бъде подложен на наказателно гонене за митингите.

" В момента успяхме да запазим мира, макар че бяхме на ръба на сериозен спор и клане ", сподели Петкович.

" Сега чакаме да чуем решението на сърбите в Северно Косово. "

Напрежението сред Косово и Сърбия ескалира след задържането на 10 декември на някогашния сръбски служител на реда Деян Пантич по съмнение, че е нападнал изборни чиновници.

Протестирайки против ареста на Пантич, косовските сърби бдят на барикадите, които сложиха на граничните пунктове от 10 декември насам.

Две нови барикади бяха сложени, откакто косовските управляващи не разрешиха на сръбския патриарх Порфирий да влезе в страната преди празненствата за православната Коледа.

Европейски Съюз, НАТО и Съединени американски щати приканиха за деескалация и унищожаване на барикадите в Северно Косово, до момента в който Сърбия изиска да разположи армията и полицията си въз основа на резолюция на Организация на обединените нации. /БГНЕС

Белград / Сърбия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР