Сръбският президент Александър Вучич коментира протестите, които избухнаха в неделя,

...
Сръбският президент Александър Вучич коментира протестите, които избухнаха в неделя,
Коментари Харесай

Сръбският президент: Независимостта на страната е в опасност

Сръбският президент Александър Вучич разяснява митингите, които избухнаха в неделя, като съобщи, че това е проведено нахлуване против " независимостта и суверенитета " на Сърбия, заяви държавната медия.

Опитът, който беше изработен от последователи на опозицията след резултатите от неотдавнашните парламентарни избори, имаше за цел " да подкопае суверенитета на страната ". Това съобщи Вучич в послание пред проправителствената телевизия.

В резултат на митингите Вучич свика незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност на Сърбия. По-късно той означи, че митингите са били " артикул на многочислени значими геополитически условия " , които са оказали помощ на протестиращите при щурмуването на градския съвет.

" Ще пазиме независимостта, автономията и суверенитета на нашата страна ", акцентира той, като съобщи, че митингите са били провокирани от " външно въздействие ".

Той заяви за арестуването на " 35 хулигани ", които са виновни за пострадванията, нанесени на полицейските чиновници, участвали на мястото на митингите .

Двама служители на реда са получили тежки пострадвания, а останалите са с " леки рани ".

В послание към нацията по време на митинг пред кметството на Белград той назова стачкуващите " бандити ", които няма да съумеят да дестабилизират страната , и съобщи: " Това не е гражданска война ".

" Те няма да съумеят ", сподели Вучич. - " Правим всичко допустимо нашата спокойна и мека реакция да не навреди на стачкуващите.
 Сръбската полиция употребява сълзотворен газ против протестиращи
Сръбската полиция употребява сълзотворен газ против протестиращи

Безредици в Белград

В неделя вечерта сръбската полиция за битка с безредиците беше принудена да употребява сълзотворен газ, когато протестиращите изпочупиха прозорците на входа на кметството в центъра на града.

На 17 декември в Сърбия се организираха предварителни избори за Народна скупщина (парламент), както и за Скупщина на самостоятелната област Войводина и 65 локални законодателни събрания, в това число в столицата Белград .

Коалицията " Сърбия не би трябвало да стопира ", водена от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, получи към 47% от гласовете. Коалицията " Сърбия против насилието " е на второ място с 23% от гласовете (най-малко 63 мандата). На трето място с 6,9 % от гласовете са представителите на Социалистическата партия на Сърбия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР