Сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти

...
Сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти
Коментари Харесай

Курти и Вучич отказаха съвместна среща в Брюксел, Борел води разделни преговори с тях

Сръбският президент Александър Вучич и министър председателят на Косово Албин Курти организираха обособени продължителни диалози с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, само че отхвърлиха да приказват между тях за деескалация в Северно Косово. Това заяви Борел след резултатите от договарянията с балканските водачи.


„ Прекарахме повече от четири часа, първо с премиера Курти, по-късно с президента Вучич в обособени договаряния. Нямаше обща среща. Опитахме се да намерим решение или най-малко път напред “, сподели Борел, след което изброи настояванията, изразени от Европейски Съюз към двете страни, изразяващи вяра, че и двамата водачи са „ разбрали обстановката “ и „ нуждата от нови избори [в сръбските анклави] “.

„ По време на срещата с премиера Курти и по-късно с президента Вучич, които се организираха настрана, се опитахме да намерим решение или най-малко път към него. Представихме упованията си на страните. От Косово чакаме неотложно преустановяване на интервенциите в общините на север... На ръководителите на проблематичните райони беше препоръчано да продължат да извършват отговорностите си отвън общинските здания... Сърбия би трябвало да подсигурява, че протестиращите ще освободят общините паралелно с изтеглянето на косовската полиция “. Според него, " належащо е допустимо най-скоро да се проведат предварителни избори " в северната част на Косово " с безусловното присъединяване на косовските сърби ".

На конференция Борел отхвърли да дава отговор на въпроси.

По-рано Вучич отхвърли да беседва с Курти, до момента в който управляващите в Прищина не освободят всички арестувани сърби, припомниха албанските общински ръководители и полицейските специфични елементи от северната част на района. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР