Сръбският посланик в Черна гора Владимир Божович е обявен за

...
Сръбският посланик в Черна гора Владимир Божович е обявен за
Коментари Харесай

Черна гора изгони сръбския посланик след скандални думи

Сръбският дипломат в Черна гора Владимир Божович е разгласен за личност нон грата и е помолен да напусне Черна гора, заяви черногорското външно министерство.
" Съгласно членове 9 и 41 от Виенската спогодба за дипломатическите привилегии и имунитет, Министерството на външните работи на Черна гора през днешния ден разгласи посланика на Република Сърбия в Черна гора Владимир Божович за личност нон грата и го помоли да напусне Черна гора ", се споделя в изказването.
Обяснението за сходна стъпка е " продължителна и непрекъсната интервенция във вътрешните работи на Черна гора, държание и изказвания, несъвместими с нормалните и допустими стандарти за осъществяване на дипломатическата функционалност ". Официална Подгорица твърди, че Божович неведнъж е бил предупреждаван устно и документално за неприемливото си държание.
" Вчера дипломат Божович назова противозаконното и нелегитимно заседание от 1918 година освободително и свободна воля на черногорския народ, което за следващ път по най-прекия метод омаловажи страната, която му обезпечи дипломатическо гостолюбие ", се споделя в изказването на външното министерство на Черна гора.
 Историк: Сърбия желае изход на море и заплашва съществуването на Черна гора Историк: Сърбия желае изход на море и заплашва съществуването на Черна гора
Преброяването в Черна гора, оповестено за идната година, е основна тематика, с която отиващото си държавно управление шокира жителите, като твъ...
В изказването се прибавя, че по този метод Божович унижава законодателния и представителния орган - Народното събрание на Черна гора, който на 29 ноември 2018 година приема Резолюция за анулация на решението на събранието, с която се отстранява предходния суверенитет на Черна гора, а нейната територия е присъединена към Кралство Сърбия и крал Никола Петрович Негош е принудително детрониран.

" Министерството на външните работи на Черна гора осведоми сръбското министерство на външните работи с нота по нормалния метод и нотата ще бъде връчена на дипломат Божович ", се споделя в изказването.
Отношенията сред Белград и Подгорица са напрегнати в последните месеци. Властите си разменят взаимни обвинявания, като в тях се включи и сръбската православна черква.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР