Сръбският народ и аз, заедно с него, вече сме спечелили.

...
Сръбският народ и аз, заедно с него, вече сме спечелили.
Коментари Харесай

Караджич за доживотната присъда: Сръбският народ вече спечели. Хага не причинява нищо на мен, старецът

" Сръбският народ и аз, дружно с него, към този момент сме спечелили. Република Сръбска е основана и сръбският народ е свободен в личната си страна. " Така наказаният на пожизнен затвор бивш водач на босненските сърби Радован Караджич разяснява присъдения му в сряда пожизнен затвор от апелативния съвет на Международния остатъчен механизъм за престъпни трибунали поради геноцида в Сребреница, закононарушения против човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната.
 Радован Караджич получи доживотна присъда от трибунала в Хага  Осъдиха Радован Караджич за геноцида в Сребреница на 40 година затвор  Караджич: Трябва да ме премиите за добрината
Думите на наказания първи президент на Република Сръбска към сръбския народ бяха предадени обществено от юриста му Марко Сладойевич и представени от тв РТРС.

Караджич е в пандиза, където излежаваше 40-годишна присъда, изменена през вчерашния ден на доживотна, за геноцид и закононарушения против човечеството. Съдът постанови, че той носи отговорност за убийства, набези на цивилни жители и гнет в хода на 44-месечната блокада на Сараево по време на войната от 1992-1995 година той бе приет за виновен за обстрелите на града, включително с потребление на артилерия.

Присъдата бе изменена, след през април предходната година прокурорът от Организация на обединените нации Катрина Густафсон изиска по-тежка присъда за някогашния водач на босненските сърби от 40 година затвор до пожизнен.

По думите на юриста му той декларирал още във връзка новата присъда:

" Жертвата, която сервирам, е доста по-малка от тази на другите. Хиляди млади мъже построиха Република Сръбска. Много от тях станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва дадоха майките, чиито синове, постоянно единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са същинските жертви.

Това ялово възмездие на Хагския арбитражен съд не ми предизвиква нищо, на мен, стареца. Не се предадохме, даже когато беше доста по-тежко и даже в пандиза аз няма в никакъв случай да престана да се боря за истината за нашата праведна битка във войната, която ни беше наложена и в която страдаха всички три народа.

Във всяка война, изключително гражданска, изроди правят закононарушения, които нашата страна би предотвратила, в случай че знаеше за тях. Ние се борихме почтено за свободата и равнопоставеността на сръбския народ в Босна и Херцеговина. Затова постоянно и на всички места, дано бъдем почтени, не ненавиждаме другите и гордо пазим това, което е над нас - нашата Република Сръбска ".

Апелативният съд одобри, че 40-годишната присъда не е съответна на тежестта на углавните закононарушения, осъществени от Караджич.

Решението му е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Караджич е роден през 1945 година Завършил е медицинския факултет на Сараевския университет със специалността психиатър. В края на 80-те година основава Сръбската демократична партия. През 1992 година той става първият президент на Република Сръбска, заема поста до 1996 година По време на гражданската война в Босна и Херцеговина той е политически водач на босненските сърби.

Караджич бе хванат през юли 2008 година в Сърбия. Дотогава в продължение на доста години той се укрива с документи на 4доктор Дабич “. Спецслужбите потеглят по следите му след телефонен диалог: звънящият посъветвал да се обърне внимание на експерта по различна медицина Драган Дабич, тъй като гласът му напомнил на този на Караджич. След ареста ДНК-тест удостоверява, че Дабич и Караджич са еднакъв човек.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР