Сръбските власти са извън себе си от гняв: с благословията

...
Сръбските власти са извън себе си от гняв: с благословията
Коментари Харесай

Анализ: Войната в Косово може да избухне всеки момент!

Сръбските управляващи са отвън себе си от яд: с благословията на Европейски Съюз албанският спецназ в Косово в действителност отвлече сръбски министър. На този декор косовските сърби все по-настойчиво желаят въвеждането на армия, освен това освен от Белград, само че и от Москва. Фактически работата отива към нова война за Косово. И се основава усещане, че в Белград към този момент са подготвени за нея, написа съветското издание „ Взгляд “, представен от " Фокус ".

Обстановката в Северно Косово се изостри мощно, откакто албанският спецназ арестува шефът на сръбската канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич. В обитаемата най-вече със сърби Косовска Митровица прозвуча сигнал за паника, хората стихийно започнаха да се събират край моста над река Ибър, започнаха да се строят барикади.

На няколко автомобилни трасета, водещи в тила на сръбския край, деятели препречиха пътищата с камиони. Училищата са затворени, а учениците са разпуснати по домовете си.
В лечебните заведения е въведен ексклузивен режим. Засега не се чуват изстрели, само че се чуват претенции за въвеждане в Митровица (и изобщо в северната част на Косово) на сръбски войски.

Съгласно Брюкселския контракт сред Белград и Прищина от 2013 година, албанските управляващи бяха задължени да образуват в течение на една година така наречен Общност на сръбските общини, създавайки по този метод де- факто сръбска автономност в северната част на Косово, само че досега това не се е случило.

Местната политическа партия „ Сръбска листа “ желае ускорение на процеса и приканва Белград към по-активно вмешателство. Белград внимава и приканва за взаимни отстъпки, което провокира извънредно отрицателна реакция от косовските сърби, стигаща и до нападателна реторика във връзка с държавното управление в Белград.

С цел да обясни позицията на държавното управление на специфична кръгла маса в Митровица дойде внушителна делегация от Белград, ръководена от Джурич – профилния министър, който трябваше да уговори локалните сърби да „ търсят взаимни отстъпки “. Албанците поначало бяха изрично срещу появяването в Митровица на сръбски служители.

Правовият статут на административната граница сред Сърбия и Косово е неразбираем и всяка от страните го трактува по своему. В Прищина считат, че това е държавна граница, даже и краткотрайна и зад нея те могат да вършат, каквото пожелаят. Затова авансово бе неразрешено влизането в Косово освен на Джурич, само че и на доста други – началникът на администрацията на сръбския президент Никола Селакович, министърът на защитата Александър Вулин, министърът на културата Владан Вукосавлевич.

Последният отиде в Косово не на кръгла маса, а с желанието да инспектира положението на няколко сръбски православни манастира. Но министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли заявуи, че „ всеки, който премине контролно-пропусквателен пункт Ярине, ще бъде задържан “. От позиция на Белград, такава граница изобщо няма, а има влезнал в действие при печални условия пропускателен режим, който би трябвало да бъде координиран с Европейски Съюз.

За прекосяването на границата би трябвало 24 часа по-рано да бъде известена Прищина – и това е. Уведомленията за визитата на Джурич и компания са отправяни на три пъти, а в отговор – албанска тишина. От своя страна Европейски Съюз, посредством устата на прессекретаря на висшия представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Мая Коциянчич предизвести и двете страни, че са длъжни да съблюдават настоящото споразумение за визитите на формалните лица.

Това е типична за Европейски Съюз „ щраусова позиция “, когато стане дума за самоуправството на косовските албанци. След четиричасова свада с албанските граничари, на кръглата маса въпреки всичко дочакаха гостите си. Джурич излезе на трибуната и акцентира, че косовският въпрос не може да бъде решен без присъединяване на сърбите, още по-малко без сърбите от Косово и Метохия, които са последните две десетилетия „ толкоз доста са се настрадали “.

„ Иска ми се от тук, от Косовска Митровица, да оповестя, че Северно Косово и Метохия в никакъв случай не са били и в никакъв случай няма да бъдат част от така наречен без значение Косово, както и част от така наречен Велика Албания. Такива планове се поддържат единствено от тези, които желаят да провокират спор на тази територия. Днес ние пристигнахме тук на първо място, тъй като Сърбия желае да чуе какво бихте желали да кажете за Косово и Метохия.

Както и до този миг, Сърбия и отсега нататък ще бъде с вас “, даде обещание Джурчи, като акцентира, че политиката на сръбския президент е политика на постигането на компромис, който допуска, че косовските сърби „ също ще получат нещо “. При думите „ също ще получат нещо “ се оживи водачът на локалната партия „ Сръбска листа “, който по съвместителство извършва и длъжността кмет на Митровица Горан Ракич. Той беше надъхан уверено и прикани да се „ образува Общност на сръбските общини независимо “, в случай че Прищина не желае да извърши поетите задължения.

„ Въпреки натиска, няма да позволим на никой да внесе разкол сред нас “, съобщи Ракич. В този миг в помещението нахлуха хора с черни качулки и тъмно-сини униформи с надпис ROSU (Regional Operational Support Unit – евфемизъм за албанската полиция в Северно Косово), всичките – въоръжени до зъби. Те метнаха няколко шокови гранати и пуснаха сълзотворен газ. В почналия скандал нападателите смъкнаха Джурич, вързаха ръцете му зад тила, напъхаха го в джип и го откараха към Прищина. Джурич е младеж с хилаво телосложение и незначителен растеж и да се опълчва на двуметрови горили с бронежилетки и автомати не може да се чака от него.

На помощника на Джурич счупиха двете ребра и повредиха гръбнака. Силно пострада и репортера (девойка) от белградската телевизия, която се опита да снима всичко това. Още десетки мирни поданици получиха по-малки травми. В Прищина сръбският министър бе доставен в съда, където му бе предявено обвиняване в административно нарушаване (нарушение на границата), бе вкаран назад в джипа и откаран на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Мердаре “, където бе пуснат от сръбската страна.

Лидерът на Косово Хашим Тачи похвали своята полиция за „ професионализма “, като добави: „ Този случай не би трябвало да попречи на връзката сред Косово и Сърбия, разговора сред страните и напъните за нормализация, добросъседските връзки и примирението сред двата народа “. Президентът на Сърбия Александър Вучич свика незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност. Излизайки след съвещанието, президентът изпадна в гняв пред публицистите.

Той безусловно крещеше и ревеше. Операцията по хващането на сръбските служители бе ръководена от командира на албанската полиция в район „ Север “ капитан Бесим Хоти, по- рано работил като прессекретар на косовската полиция. Това не би трябвало да смущава никого: албанците отделят на пиара и връзките с обществеността изключително внимание и слагат на съответстващите длъжности харизматични деятели. Лицето и обноските на Хоти са на професионален палач, а неговото минало е мътно. При това неговото назначение е в съгласие с Белград, по така наречен протокол Тачи – Дачич, защото той донякаъде е длъжен да координира своите дейности със сръбските управляващи.

Между другото, точно този човек дава отговор за следствието на убийството на косвоския сръбски политик Оливер Иванович и безусловно преди няколко дни заяви пред албанските медии, че няма никакви улики. Хоти е зависещ на локалния спецназ – две тренирани от американците групи по 15 индивида във всяка. Тези хора дойдоха при постройката, където се организираше кръглата маса, на шест коли, чийто състав провокира стихия от възмущение в Белград: две от тях принадлежаха на месната полиция, две – на спецназа и още две – на Канцеларията на Европейски Съюз в Косово (EULEX). Т.е. същият европейски орган, който по концепция би трябвало да обезпечава законността и реда. AFP: „ Facebook “ анонсира нови ограничения за отбрана на персоналните данни на потребителите Вашингтон.

От „ Facebook “ обявиха в сряда, че ще трансформират настройките за персоналните данни, тъй че да дадат „ повече надзор “ на потребителите към тяхната персонална информация в обществената медия, предава AFP. „ Ние чухме високо и ясно, че настройките за персоналните данни и други значими принадлежности са сложни за намиране и ние би трябвало да създадем повече, с цел да държим хората осведомени “, обявиха от компанията. „ Ние ще предприемем спомагателни стъпки през идващите седмици, с цел да дадем по-голям надзор на хората върху сигурността на персоналните им данни “, потвърдиха от „ Facebook “. „ Албанските терористи действаха с директната поддръжка на EULEX.

Това е същият този EULEX, който не е заинтригуван да се намеси в следствието на убийството на Оливер Иванович. Защо издевателствате над сърбите, за какво мъчите сърбите в Косово? – недоволстваше Вучич – Те бяха публицисти от РТС, други канали... Банда, какво желаете вие от тях? “ Албанският спецназ, както ненадейно се обясни, е бил подкрепят „ в логистиката “ – като проводници са послужили двама локални сърби, с които Белград даде обещание да се разправи настрана (и по-добре да не се вниква, какво тъкмо значи това на практика).

„ Всички участници в залавянето на Марко Джурич ще дават отговор пред съда. Ще бъдат заведени редица наказателни каузи, ще дават отговор всички “, даде обещание Вучич. Журналистите се поинтересуваха, дали Белград може да разчита на готовността на албанската страна за компромис. „ Разбира се, че не. Те лъжат всички, в никакъв случай не са били подготвени за никакъв компромис и от самото начало единствено са чакали, по кое време ще се окажем в задоволително тежко състояние да признаем независимостта на Косово. Тази работа (търсенето на компромис – бел. „ Взгляд “) е безсмислена “, безапелационен бе президентът.

Един значим подробност: албанската полиция, а още повече спецназ, въобще нямат право да се появяват в Косовска Митровица, съгласно интернационалните контракти. Изглежда, че, с цел да бъде избегната възбраната са били нужни двата джипа с логото EULEX. По този метод похищението на сръбския министър и боят над публични лица в Косовска Митровица може да се смята за нападателен акт от страна на албанските управляващи на Косово с благословията на европейските структури.

Търпението на Белград се стапя безусловно пред очите ни. На доктрина нищо не може да ги спре да изпратят в Митровица и още няколко села в Северно Косово сръбски спецназ. Това, несъмнено, е коренен вид на развиване на събитията, само че още няколко такива произшествия – и всичко може да се случи. В момента сърбите са блокирали с камиони пътя към контролно-пропусквателен пункт „ Звечани “, което нервира извънредно доста албанската страна, защото блокираното трасе е тъкмо този стратегически път, който при всички положения би трябвало да бъде удържан от албанската полиция. С тази цел и, може би, по молба на Хоти, на север са трансферирани 200 служители на реда от Прищина и Косово Поле.

Албанските медии настояват, че като цяло ситуацията в Митровица „ е естествена “, само че албанците, които работят от сръбската астрана на града и в Лесопавич, избраха да не вървят на работа, оправдавайки се с блокираните пътища. Рейдът на албанския спецназ в Митровица е рисков сигнал. Сръбското население направи нагледна проява на това, че не е предпазено по никакъв метод, а интернационалните принадлежности и упованието на „ взаимни отстъпки “ не дава нищо. Албанците са подготвени във всеки един миг да скапват всеки контракт (при това буквално), а напоследък водят акция за изгонването от Косово на остатъците от европейските контролни структури.

В тази конюнктура сръбското население се радикализира, освен това то и по-рано не се отличаваше със податливост към миролюбие. В изявленията на локалните политици има от ден на ден обръщения от вида „ избави и запази “ по адрес на Русия през главата на Белград (между другото, съветското Министерство на външните работи реагира на ареста на Джурич извънредно остро, до момента в който Европейски Съюз просто хвърли цялата виновност върху Белград). Това напряга извънредно доста сръбските управляващи, които сега просто са длъжни да показват неотстъпчивост. И обстановката може да излезе отвън надзор във всеки един миг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР