Сръбските власти проведоха мащабна полицейска акция и арестува група антиваксъри,

...
Сръбските власти проведоха мащабна полицейска акция и арестува група антиваксъри,
Коментари Харесай

Арести на антиваксъри в Сърбия

Сръбските управляващи организираха огромна полицейска акция и арестува група антиваксъри, оповестява ABCNews.  Сред арестуваните е и лидерката на крайнодясното придвижване " Живея за Сърбия " доктор Йована Стойкович, която е била отведена за разпит в полицията. Сръбската държавна телевизия съобщи, че психиатърката е водеща фигура в антиваксърското придвижване в страната и е упрекната, че всява " боязън и суматоха " със своите обществени изяви и  публикации в обществените мрежи. Тя постоянно развива тайни теории, с което подвежда сънародниците си, а мнението й има тежест за тях, тъй като тя самата е доктор.

Според Сърбия антиваксърите заплашват сполучливата самодейност за всеобща имунизация в страната. Има информация, че са задържани най-малко още петима души, в това число някогашна баскетболистка националния сръбски тим.  Сръбският министър на правораздаването Мая Попович съобщи, че вътрешното министерство и държавните прокурори работят според закона. „ Всички причинители на незаконни дейности би трябвало да бъдат разследвани, изключително когато те заплашват публичното здраве “, се споделя в изказването.

Акцията обаче трансформира антиваксърите в герои – десетки последователи поздравиха Стойкович, когато тя бе освободена от полицията следобяд, носейки транспарант с надпис „ Спрете фашизма на Cоvid “. Стойкович кoментира пред локални медии, представени от Independent, че е упрекната, тъй като споделя публикации за имунизациите, като прибавя, че добавените от нея мнения са " основани на научни проучвания и на това, което споделят лекарите ".



В момента Сърбия е на челните места в Европа по брой ваксинирани от популацията. Вече ви разказахме, че сръбското държавно управление е осигурило големи количества от препарати на няколко производители, в това число имунизациите на Русия и Китай, които към момента не са утвърдени от европейските регулатори.

Въпреки че до момента над 2 милиона от 7-милионното население в Сърбия са получили най-малко една доза, неотдавна Сърбия означи забележителен спад на жителите, които се записват за имунизиране. Лекари свързват отдават ниския интерес точно на набиращото все по-голяма известност антиваксърско придвижване в страната.

Meждувременно имунизационните центрове в Белград отвориха порти и за чужденци, като през предишния уикенд са имунизирани над 22 хиляди поданици на Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херрцеговина и други страни. Стигна се даже до дълги опашки както пред самите центрове, по този начин и по границите на страната. Сърбия стана и първата европейска страна, почнала да имунизира мигранти. Телевизия RTS заяви, че в лагер за бежанци покрай стилицата над 500 души са се записали за имунизация с препарата на " АстраЗенека ".

Повече в идната публикация:

 
Ваксинационен туризъм: Чужденци се стичат в Сърбия за ваксини
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР