Сръбските избиратели гласуваха шест месеца, след като масови убийства предизвикаха

...
Сръбските избиратели гласуваха шест месеца, след като масови убийства предизвикаха
Коментари Харесай

Управляващите популисти в Сърбия спечелиха изборите на фона на обвинения в манипулиране на вота

Сръбските гласоподаватели гласоподаваха шест месеца, откакто всеобщи убийства провокираха потрес в страната и провокираха митинги против проруския президент Александър Вучич. Основната опозиционна коалиция оспори изборните прогнози на ръководещата партия, като съобщи, че е имало подправяне на вота. През седемте си години на президентския пост Вучич се пробва да откри баланс сред продължаването на пътя на интеграция в Европейски Съюз и поддържането на мощни стопански и политически връзки с Русия.
Управляващите в Сърбия популисти завоюваха безапелационна победа на парламентарните избори в неделя, които бяха белязани от известия за съществени нарушавания както по време на напрегнатата акция, по този начин и в деня на гласуването. Сръбските гласоподаватели гласоподаваха шест месеца, откакто всеобщи убийства провокираха потрес в страната и митинги против проруския президент Александър Вучич.

Премиерът Ана Бърнабич съобщи, че след преброяването на половината от бюлетините прогнозите на ръководещата " Сръбска прогресивна партия " (СПП) сочат, че тя е спечелила 47% от гласовете и се чака да има към 130 места в 250-местния парламент. Основната опозиционна коалиция " Сърбия против насилието " е спечелила към 23%, споделя Бърнабич.

Основното съревнование на парламентарните и локалните избори беше сред СПП на сегашния президент Александър Вучич и центристката коалиция, която се пробва да подкопае популистите, ръководещи от 2012 година
Реклама

Очакваше се опозиционната коалиция " Сърбия против насилието " да насочи най-голямото си предизвикателство за общинския съвет в Белград, като съгласно анализатори победа на опозицията в столицата би уязвила съществено твърдото ръководство на Вучич в страната.

Президентът обаче съобщи, че неговата партия води и на вота в столицата, въпреки да добави, че договарянията за коалиция след изборите ще дефинират кой ще ръководи в Белград. " Това е безспорна победа, която ме прави извънредно благополучен ", съобщи ликуващият Вучич в централата на партията си в Белград.
Обвинения за подправяне на вота
Основната опозиционна коалиция оспори изборните прогнози на ръководещата партия, като съобщи, че е имало подправяне на вота и че ще оспори преброяването на бюлетините, отбелязва The Guardian.
Реклама
" Хора, които не живеят в Белград, бяха докарани с рейсове, микробуси и коли, с цел да гласоподават, като че ли са жители на Белград ", съобщи водачът на опозицията Мирослав Алексич, като също по този начин твърди, че са били издадени 40 хиляди документа за идентичност на хора, които не живеят в столицата.

" Ще използваме всички налични демократични средства против подправянето на вота в Белград и Сърбия ", сподели той. " Това, което се случи през днешния ден, не може да бъде нещо, което можем да приемем като резултат от демократични и почтени избори ".

Избирателната интензивност един час преди затварянето на изборните секции беше към 55%, почти същата като по време на последните избори през 2022 година, когато Вучич означи съкрушителна победа. Първите публични резултати се чакат в понеделник.
" Хора, които не живеят в Белград, бяха докарани с рейсове, микробуси и коли, с цел да гласоподават, като че ли са жители на Белград ". Мирослав Алексич, водач на опозицията
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР