Спускащ се до 40 метра под Балтийско море, най-дългият потопен

...
Спускащ се до 40 метра под Балтийско море, най-дългият потопен
Коментари Харесай

40 метра под Балтийско море: Строят най-дългия потопен тунел в света СНИМКИ

Спускащ се до 40 метра под Балтийско море, най-дългият потънал тунел в света ще свърже Дания и Германия, ще понижи доста времето за пътешестване сред двете страни. Предвижда се той бъде отворен през 2029 година

След повече от десетилетие на обмисляне, строителството на тунела Fehmarnbelt стартира през 2020 година и в месеците, откакто беше приключено краткотрайно пристанище от датската страна. Там ще бъде фабриката, която скоро ще построи 89-те солидни бетонни секции, които ще построяват тунела, предава CNN.

„ Очакванията са първата индустриална линия да бъде подготвена към края на годината или началото на идната година “, сподели Хенрик Винсенсен, основен изпълнителен шеф на Femern A/S, държавната датска компания, която дава отговор за плана. „ До началото на 2024 година би трябвало да сме подготвени да потопим първия тунелен детайл. “

Тунелът, който ще бъде дълъг 18 километра, е един от най-големите инфраструктурни планове в Европа с бюджет за строителство от над 7 милиарда евро. За съпоставяне, 50-километровият (31 мили) тунел под Ламанша, свързващ Англия и Франция, приключен през 1993 година, коства еквивалента на £12 милиарда в днешни пари.

Въпреки че е по-дълъг от тунела Fehmarnbelt, тунелът под Ламанша е изработен благодарение на сондажна машина, а не посредством потапяне на авансово построени тунелни секции. Той ще бъде построен през " Колана на Фемарн ", проток сред немския остров Фемарн и датския остров Лоланд, и е планиран като опция на сегашната фериботна услуга от Рьодби и Путгарден, която транспортира милиони пасажери всяка година. Там, където прекосяването в този момент лишава 45 минути с ферибот, ще отнеме единствено седем минути с трен и 10 минути с кола.

Тунелът, чието публично име е " Fehmarnbelt Fixed Link ", също ще бъде най-дългият смесен пътен и железопътен тунел в света. Той ще се състои от две двулентови автомагистрали - разграничени от обслужващ кулоар, и две електрифицирани железопътни линии.

Освен изгодите за пътническите влакове и колите, тунелът ще има позитивно влияние върху товарните камиони и влакове, тъй като основава сухопътен маршрут сред Швеция и Централна Европа, който ще бъде със 160 километра по-къс от днешния.

В момента трафикът сред Скандинавския полуостров и Германия през Дания може или да минава с ферибота през Fehmarnbelt, или по по-дълъг маршрут през мостове сред островите Зеланд, Фюн и полуостров Ютланд.

 

Началото

Проектът датира от 2008 година, когато Германия и Дания подписаха контракт за построяването на тунела. След това лиши повече от десетилетие, с цел да бъде признато нужното законодателство от двете страни и да бъдат осъществени геотехнически изследвания и изследвания за влияние върху околната среда. Докато процесът приключи безпрепятствено от датска страна, в Германия редица организации - в това число фериботни компании, екологични групи и локални общини - апелираха утвърждението на плана заради изказвания за нелоялна конкуренция или опасения за околната среда и шума.

През ноември 2020 година федерален съд в Германия отхвърли жалбите: „ Решението пристигна с набор от условия, които ненапълно чакахме и бяхме готови за това по какъв начин следим околната среда, до момента в който строим, по отношение на неща като звук и утайки Вярвам, че в действителност би трябвало да сме сигурни, че въздействието върху околната среда е допустимо минимум “, споделя Винсенсен.

Сега краткотрайното пристанище на датската площадка е приключено, няколко други етапи от плана са в ход, в това число изкопаването на действителния ров, в който ще бъде тунела, както и построяването на фабриката, която ще построи тунелните секции.



Всяка секция ще бъде дълга 217 метра (приблизително половината от дължината на най-големия контейнеровоз в света), необятна 42 метра и висока 9 метра. С тегло от 73 000  тона всеки, те ще бъдат тежки колкото повече от 13 000 слона.

„ Ще имаме шест индустриални линии и фабриката ще се състои от три халета, като първото към този момент е приключено на 95% “, споделя Винсенсен. Секциите ще бъдат сложени тъкмо под морското дъно, на към 40 метра под морското ниво в най-дълбоката точка, и ще бъдат преместени на място с шлепове и кранове. Позиционирането на секциите ще отнеме към три години.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР