Спряното излъчване на програма Хоризонт на БНР за близо 5

...
Спряното излъчване на програма Хоризонт на БНР за близо 5
Коментари Харесай

Прокуратурата: Технически шеф е виновникът за спряното излъчване на БНР

Спряното лъчение на стратегия " Хоризонт " на БНР за близо 5 часа предишния петък не се дължи на профилактика. Не е съществувал механически проблем, който да изисква спиране на сигнала, а отговорността за решението е на техническия началник на държавното радио – Пламен Костов, който ще бъде разследван за закононарушение по работа, оповестяват от прокуратурата.
Сигналът беше спрян в продължение на близо 5 часа в разгара на скандал, провокиран от опита за събаряне от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок на стратегия " Хоризонт " Силвия Великова и за отстраняването ѝ от правосъдния сектор, в който тя е известна с сериозната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци откакто стартира процедурата - и към единствения към този момент претендент за нов основен прокурор Иван Гешев.
Проверката, ръководена точно от Гешев започна, защото по закон БНР е част от стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност, а страната би трябвало да подсигурява разпространяването на програмата му, защото обезпечава бърз и елементарен достъп до информация в случаи на бедствия, повреди и рецесии.
Тезата, че виновността за спряното лъчение е напълно на шефа на дирекция " Техника " Пламен Костов разви и генералният шеф на БНР Светослав Костов, който беше изслушан от Съвета за електронни медии. В отговорите си към членовете на регулатора Костов неколкократно повтори, че той единствено е сложил резолюция " Да " на докладната на подчинения си чиновник, в която се желае профилактика. По време на чуването стана известно, че сигналът е спрян от централната апаратна на радиото, а не от НУРТС, напомня " Дневник ".
Съобщението за инспекцията акцентира, че има правилник, съгласно който техническите профилактики на националното радио се правят поетапно, тъй че да се обезпечи непрестанен сигнал на радиото, което се изисква от законите за радиото и малкия екран и за отбраната от бедствия. Проверката е открила, че БНР разполага с аварийни студия за всяка от стратегиите си и когато се постанова профилактика или ремонт, излъчването и студийната работа краткотрайно се мести в друго свободно студио или ефирът се запълва с музика или друго наличие.
" Изцяло отвън заложения график за осъществяване на профилактика, на 11.09.2019 година шефът на дирекция " Техника " към БНР - Пламен Костов е изготвил документално съобщение до генералния шеф на БНР за " основан огромен механически проблем ", който постанова " профилактиране на студийния комплекс на Програма " Хоризонт " за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 година ".
Никъде в това съобщение Костов не е показал, че ще се прави прекъсване на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния шеф такова свое желание. Генералният шеф на БНР Светослав Костов е сложил резолюция " ДА " на документа ", показват от прокуратурата.
Проверката на ДАНС е открила, че не е осъществявана никаква профилактика на студиата на Програма " Хоризонт ", нито е имало механически проблем , който да изисква такава. Не е имало и проблем, който да наруши връзката сред студиата, Централната апаратна на БНР и НУРТС.
Комисията за контролиране на известията (КРС), която е известена постфактум за прекъсването на радиото, пък ще наложи на БНР наказване за административно нарушаване по Закона за електронните известия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР