Спря дъждът в най-южната част на община Царево - Резово

...
Спря дъждът в най-южната част на община Царево - Резово
Коментари Харесай

Доближаваме се до рекордни стойности на валежи, ето къде спря дъждът по Черноморието

Спря дъждът в най-южната част на община Царево - Резово и Синеморец. Водата от придошлата река Велека в региона на Синеморец стартира да се оттича . Остават блокирани всички подходи към общинския център Царево, като пътят е затворен след град Приморско.

Тече евакуацията на туристи , които се настаняват в публични здания и учебни заведения. Коли и каравани са отнесени в морето.

Областният шеф на Бургас Пламен Янев съобщи, че на телефон 112 има постъпил сигнал от очевидци за кола с двама души и пешеходец , които са отнесени от придошлата вода на мост, като сега се прецизира регионът. Най-тежка остава обстановката на къмпинг " Арапя ", който е под вода. Там продължава евакуацията на хора. На други места в общината няма бедстващи туристи, съобщи Пламен Янев, предава.

Под вода е къмпинги " Оазис ", както и странджанското село Кости. Коли и каравани са отнесени в морето. Няма данни за потърпевши хора.
Сложна е обстановката и в Лозенец. 60 души са евакуирани и настанени в кметството.

Преди час е отворен за придвижване единствено пътя Царево - Лозенец.

Без ток са доста от селищата край морето, които се намират на територията на община Царево. Синеморец остава откъснат поради пътя към курортното населено място, който е залят от река Велека.

Кметският наместник Костадин Диков уточни:

" Нивото стартира да спада. Устията са отворени и водата ще стартира да се изтича. Нямаме ток в цялото село. Екипът на EVN не може да влезе в селото заради излязлата от коритото река ".

В региона на курортното населено място Лозенец продължава да вали, осведоми Дончо Бораджиев, който се намира на непосредствен къмпинг:

" Аз се намирам на къмпинг " Кум Кашла ", което е тъкмо за плаж Корал до Лозенец в община Царево. Конкретно тук от приятелите, с които поддържаме връзка - на " Кум Кашла ", на къмпинг " Якото Място " популярност богу няма бедстващи ".

" Няма наводнени бунгала и отнесени каравани, защото тук сме нависоко всичките - по-далеко и по-високо от морето. Дъждът обаче е в действителност е жесток. Дори и сега е следващата порция проливен дъжд. Въпреки над 30 години къмпиране и вървене по диво, аз не съм виждал толкоз време на едно място да се задържи " окото на бурята " и да се излива поред мощен дъжд да се редува с проливен дъжд ", сподели още той.

" Доближаваме се до едни рекордни стойности, които може би всички сме чували. Едната е 342 л./кв.м. през 1951 година в к.к. " Слънчев ден ", при 24-часов дъжд. Сега най-значителни са количествата превалявания в с. Кости - 311 л./км.м. и в с. Граматиково - 245 л./кв.м.Трябва да отбележим, че Югоизточна България е регионът, в който се регистрират най-значителните 24-часови превалявания. През 1994 година са регистрирани 463 л./кв.м. в Ахтопол за към 23 часа ", съобщи Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология, предава. 

" В скоро време евентуално и в най-южните региони на Бургас ще има сигнали за проблеми ", добави Стойчева. 

" До към 18 ч., по време на светлата час от деня, ще има условия за мощни превалявания. И то към момента с активност, която би могла да ни тормози. Но вървим към усъвършенстване, към среднощ би трябвало да се успокои ситуацията ", изясни синоптикът. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР