Справедливото споделяне на отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в

...
Справедливото споделяне на отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в
Коментари Харесай

България ще участва на среща на НАТО, удобно мълчи по темата Украйна

Справедливото шерване на отговорностите и бъдещия ангажимент за вложения в защитата (DIP) след 2024 година ще разиска военният министър Димитър Стоянов на среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО, оповестяват от пресцентъра на министерството. На съвещанието ще участва и украинският боен министър Олексий Резников.

В известието на МО обаче „ несъзнателно “ се пропуща да се означи, че основна тематика ще бъде нужната военна помощ за Украйна и попълването на запасите на пакта с оръжие, които са извънредно нужни в този миг на украинците. Оставяйки на назад във времето тематиката Украйна, в информацията се подчертава върху разискването на ограничения за усилване на поддръжката на уязвимите от съветско въздействие страни-партньори - Босна и Херцеговина, Молдова и Грузия. 

В известието завоалирано се оповестява, че срещата на 14-15 февруари 2023 година в Брюксел ще дефинира цели и съответни действия, свързани главно с усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса в подтекста на подготовката на идната среща на върха във Вилнюс през юли т.г. Министрите ще прегледат основни въпроси от дневния ред на НАТО като дълготрайната акомодация на Алианса, справедливото шерване на тежестите и отговорностите и бъдещия ангажимент за вложения в защитата (DIP) след 2024 година На форума ще бъдат утвърдени „ Политически инструкции - 2023 “ за новия цикъл на отбранително обмисляне в Алианса.

В края на известието се показва, че ще се организира неофициална работна сесия с присъединяване на министрите на защитата на Финландия, Швеция и Украйна и висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел, фокусирана върху войната в Украйна и поддръжката за страната. 

Непосредствено преди срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО министър Стоянов ще взе участие в среща на Контактната група за Украйна. На нея ще участва и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Каква ще бъде българската позиция на тази среща – можем единствено да гадаем. Но е добре да напомним, че преди броени дни,  предишния четвъртък, на срещата на Европейския съвет президентът Румен Радев, превишавайки пълномощията си,  прикани назначеното от него служебно държавно управление " да прояви разсъдък " и да спре да изпраща оръжия макар решението на 48-то Народно заседание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР