Справедливи ли ще бъдат новите данъци за шофьорите в София

...
Справедливи ли ще бъдат новите данъци за шофьорите в София
Коментари Харесай

Кои автомобили ще засегне увеличението на данъците в София?

Справедливи ли ще бъдат новите налози за водачите в София и би трябвало ли замърсителят да заплаща повече - в " Денят стартира с Георги Любенов " дискутират Георги Георгиев от ГЕРБ и Калоян Паргов от Българска социалистическа партия.

София

Според Георги Георгиев главната тематика е за здравето на хората и чистотата на въздуха в София и данъчната мярка, която се предлага, е една от многото ограничения подхванати в тази връзка за възстановяване на качеството на въздуха в столицата.
Георги Георгиев, ГЕРБ: Увеличенията напълно не са толкоз фрапантни, даже бяхме подложени на критика, че за някои коли са алегорични - сред 4 и 7 лева, до 30 или 40 лева Доколкото се касае до концепцията " Замърсителят заплаща повече ", концепцията тук е следната: колите, които са до 100 конски сили, за тях данъкът във връзка с мощността няма да се трансформира. Увеличението касае мощните коли - тези с над 100 конски сили, от една страна, и от друга, защото законът има три критерия, по които дефинира данъчната тежест, а точно: възрастта на колите, която не предстои на контролиране от Общинския съвет, на второ място е мощността на колите и третият, най-важният е екологията, защото имаме коли, които са без екологичен стандарт, за тях се планува оптимално нарастване, касаещо се до 2 десети след десетичната запетая.
Според Калоян Паргов налози не се подвигат по този метод.
Калоян Паргов, Българска социалистическа партия: Ако желаеме да подтикваме хората да карат по-екологични коли, приказваме за такива след 2010 година, ние като институцията Столична община можем дружно с банковите институции да търсим тласъци за кредитни линии, които да са при преференциални условия, да подтикват хората да си купуват нови коли. Преди десетина и повече години българинът взимаше заем защо ли не - за ютия взимаше заем, за отмора също, т.е., българинът е податлив да използва, стига да му дадем вероятност и да му дадем подобаващи условия.
Георги Георгиев добави, че задачата не е да се усили данъкът, че хората да не могат да имат коли и че тези пари ще се върнат при жителите като по-качествен и повече градски превоз.

Според Паргов 68% от колите ще бъдат наранени от тази данъчна мярка. Той сподели още, че налози не би трябвало да се подвигат без публичен спор.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР