Спортният директор на Септември, Кристиян Добрев, даде ексклузивно интервю за

...
Спортният директор на Септември, Кристиян Добрев, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Кристиян Добрев пред Nostrabet: Призовавам повече клубове да копират модела „Септември“

Спортният шеф на Септември, Кристиян Добрев, даде извънредно изявление за. В него някогашният състезател на Локомотив София показа за упоритостите на клуба през новия сезон, които още веднъж са ориентирани към достигането на промоция в efbet Лига. Той обаче посочи, че не по-малко значимо за отбора е да продължи да се дава късмет на млади и перспективни играчи, изтъвайки, че Септември ще е тимът с най-малка междинна възраст в професионалния футбол.

Добрев не пропусна да призове и други клубове да „ копират “ модела на Септември, хвалейки тактиките на ЦСКА 1948 и Арда, които също включват залагането на много млади бъларски футболисти. Шефът на столичния клуб разгласи също, че е нужна смяна във високите етажи на българския футбол, без значение дали тя е обвързвана с името на Димитър Бербатов, или не.

Здравейте, господин Добрев! Запона предсезонната подготовка за всички тимове, в това число и на Септември . Какви са задачите за новия сезон?

Както казахте, преди към седмица започва подготовката ни. Изникнаха някои непредвидени трудности за нашия тим, откакто двама състезатели взеха решение да приключат с футболните си кариери – става дума за Георги Сърмов и Иван Стоянов. Надявам се обаче да бъдат заместени до няколко дни и да продължим със сериозната работа. Искаме да продължим с налагането на млади футболисти. В момента отборът е формиран на 60% с играчи от нашата школа. Само ще споделя, че междинната ни възраст за идния сезон ще е към 21 години, което приказва красноречиво.

Най-възрастният ни състезател е на 30 години, а болшинството са на по 17, 18, 19, 20 години. Със сигурност ще сме тимът с най-ниска междинна възраст в професионалния футбол.

Връщането в efbet Лига ли е задачата?

Целта е да запазим мястото, на което завършихме през предишния сезон – третото. С оглед на новия формат на шампионата, при който елитната дивизия към този момент ще е формирана от 16 тима, първите 4 от Втора Лига ще имат опция да се борят за промоция. От тази позиция място в топ 4 е задачата. Докъде ще стигне не зависи единствено от нас – зависи от съперниците и събитията.

Независимо, че сме най-младият тим, ние сигурно сме и най-ощетеният подобен предвид на съдийството. Мога да посоча хиляди случаи, само че най-пресният е този на баража против Ботев Враца – ритуално ампутиране на главите на едни млади и надарени играчи и плячкосване на труда им. Затова не зависи единствено от нас. Идеята е да развиваме деца от школата. Тук е моментът да кажа, че нашата детско-юношеска школа работи по превъзходен метод. Мога да кажа, че към този момент публично сме първенци в трите най-важни възрасти – до 16, 17 и 18-годишна възраст. Говоря за национални шампионати. Сами може да извършите сметка по какъв начин действа школата. На всяко едно дете, което заслужава, ще му се дава късмет.

В последните 12 месеци тематиката за съдиите още веднъж излезе на напред във времето. Тенденциозност или непросветеност е повода за всички тези неверни отсъждания?

Предпочитам да акцентира на триумфите на школата ни. Съдиите не ме интересуват – дали ни пречат, или не, това може да прецените вие. Всичко най-талантливо от школата обаче е в първия тим. В този ред на мисли ще вършим дубъл в Трета Лига, с цел да може децата да имат още едно поле за изява оптимално рано в мъжкия футбол. Място има за всички, най-хубавите да порастват нагоре. Ако другите считат, че това е верният метод, то ги приканвам да ни копират. Няма да е елементарно, само че по този метод българският футбол ще се отлепи от дъното.

Каква е тайната на положителната работа на школата и построяването на толкоз доста играчи, подготвени за мъжкия футбол?

Няма загадка. Всичко е обвързвано с доста работа. Да се развиват децата и треньорите. Имам страхотни треньори във всички възрасти, както и при мъжете. С такива треньори децата сигурно ще се развиват. Симбиозата е обвързвана с качествени треньори и надарени деца. Ако младите не биват натискани от ранна възраст, то няма да сполучат освен във футбола, само че и в живота като цяло, имайки поради, че като цяло новото потомство в България не е изцяло читаво. Към това се стремим – да ги създадем положителни хора, в случай че не успеем да ги създадем положителни футболисти.

Защо толкоз малко клубове и притежатели гледат на детско-юношеските школи като актив, а не като товар?

Защото не са експерти хората в тези клубове. Септември изкара съвсем 2 милиона лв. доход от продажба на свои фрагменти за последните две години, всичко това от Втора Лига. Нека притежателите на клубовете да обмислен какъв брой са спечелили от прехвърляния. Всичко това в случай, че загубихме подготвен трансфер за Калоян Костов на стойност 1 милион евро от Ювентус, тъй като родителите заобиколиха клуба и подписаха с Бенфика. Това щеше да е свръхестествен трансфер за нашия клуб, за състезател, който е израснал единствено и само в границите на Септември. Щеше да е подарък и реклама за всички в Септември.

Каква е ролята на футболните сътрудници в България при сходни случаи?

Ролята им е да размътят главите на играчите и родителите. Те не оказват помощ на футбола, тъй като нямат връзките и контактите. Всеки гледа да облагодетелства себе си, без значение, че по този начин се ощетяват футболните клубове. Ние сме най-ощетени. Няма доста играчи в efbet Лига, които да костват 1 милиона евро, а Лъчо Танев ни докара представителите на Ювентус с подготвена оферта за състезател, който нямаше една минута професионален футбол. Ако има нещо по-хубаво от това, дано да ни го кажат.

У нас футболът е извърнат с главата надолу. Инвестират се пари по едни схеми, а никой не се пробва да развива бизнес план, каквито фактически са клубовете. Имаме прелестни условия, основани от Румен Чандъров. От нас се желае работа и тя е обвързвана с ограничения. Всеки се хвали какъв брой добре работят школите на Левски, Лудогорец и прочие. Фактът обаче е, че ние сме продали играчи за съвсем 2 милиона от Втора Лига. Дай Боже и отсега нататък да наподобяват по този начин нещата.

Преди няколко дни имаше заседание на Димитър Бербатов със софийските клубове, на което Вие бяхте измежду дребното присъстващи. Виждате ли в негово лице смяната?

За мен нещо би трябвало да се промени във футболния съюз, без значение дали ще остане настоящето управление, или ще пристигна някой нов. Въпросът обаче не би трябвало да е към мен какво би трябвало да се промени. Хората си показаха концепциите и това, към което ще се стремят. Проблемът обаче е общоприет. Не може тимът на Мировяне да има еднакъв глас с този на Левски, ЦСКА, Лудогорец, че дори и на този на Септември. След като има такова неравновесие, то няма по какъв начин да се чака и смяна. Мен с едни топки и мрежи не могат да ме подкупят. Аз ще гласоподавам по убеждения, само че за другите не съм сигурен.

В efbet Лига имахме през този сезон още няколко тима, които следваха модел, който включваше съвсем напълно български футболисти. Ще продължи ли тази наклонност, или това е единствено краткотрайно решение, по отношение на пандемията?

Мога да задам противоположния въпрос – за какво махнаха задължението на клубовете в efbet Лига да играят с по един състезател до 21-годишна възраст? Това е несериозно. След като някои не одобряват нещата насериозно, то БФС би трябвало да им го наложи като обвързване. Ще видите по какъв начин футболът ще се развие, в случай че се вкарат сходни отговорности. Няма потребност да ограничаваме привличането на чужденци, а единствено да се задължат клубовете да имат избран брой българи в тимовете. Да забележим след това дали футболът няма да се развие.

Има несериозни мачове. Имаше дуел сред ЦСКА и Лудогорец, в който имаше един българин, в лицето на Турицов. Националният селекционер гледа този мач. Какво развиваме по този метод?

Подкрепяте ли въвеждането на дублиращи тимове, в това число и такива, които стартират непосредствено във Втора Лига, по административен път?

Разбира се, че поддържам това. След като някой развива български футболисти и българския футбол като цяло, аз няма по какъв начин да съм срещу. Държавният тим Берое е с 20 чужденци – аз съм срещу нещо сходно. Много се веселя, че им стопират кранчето. Държавният тим с държавните пари, само че има 20 чужденци. Това, в случай че е обикновено, не знам. Ние, Септември, които сме частен план, с частни средства, нямаме нито един чужденец.

Държавата би трябвало да се намеси тук и да изкорени сходни практики и да възнагради планове като нашия и на Арда. Даже се чудя кой светна Арда да стартира да купува българи преди към година. В началото потеглиха с ментета чужденци, само че сега обърнаха тактиката и купиха 2/3 от младежкия народен тим. Ще видите след 2-3 години какъв тим ще са, стига да си запазят играчите – страховит!

Като има 2-3 такива тимове, то и другите ще тръгнат по този път. Затова адмирирам клубове, които ще копират нашия модел. Той е сполучлив и работещ. За последните две години сме напред с съвсем два милиона от прехвърляния. Имаме още 4-5 момчета, които също се надявам, че ще продадем в идващите месеци. Ще продължим да изкарваме пари от футбола и да демонстрираме, че той може да доходоносен бизнес.

В България той въобще не е работещ бизнес – нямаш маркетинг, нямаш реклама, нямаш фен-артикули, нямаш игрища, нямаш и продажба на билети. С работа обаче най-малко може да изкараш пари от футболисти. Отново споделям, моделът Септември не е елементарен, изисква първични вложения в бази и общежития, само че по-късно дава плодове. Призовавам клубовете да копират.

Виждате ли светлина в тунела и за националния тим, защото виждаме че младежките гарнитури се показват доста добре в последните години?

Продължавам с този ред на мисли. Ние във всяка една юношеска гарнитура сме най-малко с 2-3-ма национали. 2003-та, 2004-та, 2005-та година, тези деца са бъдещето и към този момент имат по 10 мача във Втора лига, някои от тях и с голове. Това са деца на 16 години. За момента треньорското управление на младежите не вика никого от нашите. Не знам дали е преднамерено, или не, само че вие може да си извършите изводите.

Един от клубовете на сърцето Ви, Локомотив София, още веднъж е в елита на България. Като някогашен капитан на отбора вероятно сте щастлив още веднъж да го видите в efbet Лига?

Радвам се, схваща – като все различен човек, на който Локомотив не му е апатичен. Отборът се завърна в най-високо ходило на българския футбол. Ще им е много комплицирано да се стабилизират и да запазят статута си, само че хората, които са се заели с клуба считам, че ще се оправят. Трябва да получат помощ от безусловно всички хора свързани с Локомотив. Всеки да оказва помощ с каквото може. Първата година постоянно е най-трудна. Докато превъртиш колелото изпитваш съществени компликации. Разликата сред Втора лига и efbet Лига е голяма, само че всички заедно би трябвало да оказваме помощ.

Бихте ли се завърнали под някаква форма в идващ стадий от кариерата Ви назад в Локо София?

Моето място за момента е в Септември. Всичко, което върша в клуба, ми доставя голямо наслаждение и няма по какъв начин да напусна, откакто 6 години сме градили основите. Хората, които са ми началници в Септември, ме карат да се усещам прелестно и няма по какъв начин да отида в който и да е различен клуб.

В началото на годината изказахте мнение, че шампионатът би трябвало да се трансферира във формат пролет – есен. Поддържате ли тази теза?

Аз го загатнах в резултат на това, което се случи в първите три кръга на втория полусезон. Поддържам концепцията, че в България би трябвало да се играе в подобен формат. Няма да бъде доста елементарно да се стигне до смяна. Въпреки това ви споделям – сега е най-хубавото време за футбол, а ние почиваме. Ние играем през зимата, когато изискванията са най-лоши. За мен това е губене на запас.

Да, при формат пролет-есен ще е нужна промяна на спортния календар. Не е внезапно да се случи това с едно тракване на пръста. Трябва да се работи, а не футболният съюз да стартира работа в 10 и да си потеглят в 11:30. Трябва да седят и да мислят за усъвършенстването на формата на шампионата и да излизат с оферти към клубовете. Най-добрият формат за провеждането на шампионата е по системата пролет-есен и никой не може да ме убеди в противното. Как ще се случи това към този момент е отговорност на хората в БФС да кажат. Аз не работя там. Да си оправят преди всичко работното време, като всеки естествен бизнес, а не да се работи по 2 часа дневно.

От това да играем на лед, сняг и дъжд губи единствено футболът. Те отново ще се изиграят, само че никой не печели нищо от това.

И за край, господин Добрев – какво си пожелавате в персонален и професионален проект в идната половин година?

В персонален проект си поисквам аз и моето семейство да сме здрави. В професионален проект – Септември да е в efbet Лига следващата година. Трябва да се акцентира и на школата и ние като клуб ще подготвим момчетата по най-хубавия метод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР