Спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев коментира

...
Спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев коментира
Коментари Харесай

Шеф на родния тенис: Инвестирали сме 7-цифрена сума в развитието на Григор

Спортният шеф на Българската федерация по тенис Пресиян Коев разяснява последните изказвания на огромната звезда на България Григор Димитров, който дефинира шампионата в София като „ частен “, а по-късно пусна пояснително обяснение. Пред „ Спортно шоу Гонг “ по " Дарик " Коев съобщи, че напъните Гришо да бъде уверен да взе участие, си костват и добави, че е вложена седемцифрена сума в български лв. за развиването на Григор.

Коев регистрира, че това не са задоволително средства, само че е сериозна инвестиция, която не е правена за различен играч. Той показа още, че Димитров е специфичен гений е и заслужил всичко това. 

„ Искам да кажа нещо значимо за начало – за четвърта година ще го има този шампионат, Григор е играл един път и доста от нашите клубове ми споделиха: „ Вижте не знам по какъв начин ще го извършите, обяснете му на Григор да пристигна да играе тук “. След като Григор завоюва шампионата, при нас за един ден толкоз деца се записаха, колкото в никакъв случай преди този момент. Тоест най-силната притегателна мощ е, когато локалната звезда печели шампионат в своята страна. Дали има късмет да играе у нас в този момент, вие го чухте “, стартира Коев.

„ Не мога да приказвам от името на Григор. Не разбирам какво вложи в израза „ частен шампионат “.

„ Няма нищо скрито и прикрито. Турнирът се случва със съдействието на Министерството на спорта, само че има общоприет спонсор и с цел да се организира подобен шампионат има сериозен бюджет. Това е най-голямото спортно събитие за 2017-а на Балканите “.

„ Отношенията на Григор с федерацията са публични и служебни “, сподели Коев още по тематиката за връзките сред федерацията и Димитров.

„ Хагърти може да го каже, че това е обикновено. Ние постоянно споделяме, че единствено в България е по този начин. Но всички огромни играчи във всички страни имам деликатни връзки с локалните федерации. Дел Потро предходната година не игра в Буенос Айрес, призна, че има нещо с федерацията. Мъри сподели, че британската федерация не прави нищо. Големите играчи са скъпи за спорта. Пожелавам на Григор да направи за спорта толкоз като уредник, колкото като състезател “.

Във връзка със слуховете, че фамилията на Димитров е желало да управлява шампионата в София, Коев сподели:

„ Официално такива неща няма пуснати на никое място по медиите. Аз също съм ги чувал през други хора. Не мога да потвърдя, никой от фамилията му или екипа му не ми е  казал, че имат такова предпочитание. Но има логичност да е имало такива претенции “.

„ Ние не сме страна. Турнирите са от веригата на АТП. Те се провеждат оттова. Те вземат решение по кое време да има нов шампионат и по кое време да няма. Така че, БФТенис е била част от екипа, взел подобен шампионат дружно с турската компания, която в този момент е сменена от дубайска компания “, добави Коев.

„ Официално тогава не е имало предпочитание отстрана на околните на Григор Димитров за шампионата “, продължи шефът.  

„ Много желая да се откри отговора на въпросите, които в този момент витаят. Нашата връзка с Григор Димитров в последните години е за Купа Дейвис. Той постоянно е получавал писмена покана. В тези предложения е имало заложени точки, с изключение на финансовите средства, е имало точка да е дипломат на детската ни стратегия. Много постоянно в последните години тези точки са отпадали. Неговият екип е държал той да бъде единствено за събитията “.  

Коев се върна и обратно във времето, като описа за една преживелица с Димитров:

„ България има мач с Гърция, националният ни отбор тренира в Борисовата градина, той държи да е на корта „ Малееви “. Ние осигуряваме топки за подготовката му. И по този начин, до момента в който тимът се готви в Националния тенис център, той бе в „ Малееви “. Той има самостоятелна стратегия и когато е част от тим “.

Колкото до настояването на Димитров родната ни федерация да прави повече за развиването на младите състезатели, Коев изясни:  

„ За младите състезатели – в последните 4 години Турция организира всяка седмица „ Фючърс “ в Анталия за мъже и дами. Да забележим какъв брой техни състезатели има в топ 100 в последните 4 години и преди този момент “.

„ Хубаво е да има шампионати. Разходите за подобен шампионат обаче са 40 000 лв.. Това не са малко пари за нашата федерация, а и за множеството федерации. Наградният фонд за първо място е не повече от 2000 $. Тези пари не се печелят постоянно от български играч “.

„ Рано или късно ще излязат съответните цифри, това обаче няма да е в този момент. Искам да кажа, че средствата получени от Григор Димитров от страната, федерацията и клуба си във Варна са в размер на седемцифрена сума в български лв.. Без аналог е тази помощ и той е заслужил. Григор е специфичен гений. Положени са съществени старания, с цел да бъдат подсигурени парите в годините. Имало е ставане в 6.30, имало е тренировки на мраз. Никой не споделя, че те са подсигурили на 100 % разноските му. Другото - 2008 година България има 6 „ Фючърса “ за мъже, по същото време Григор Димитров играе в Европа на 5 „ Фючърса “, само че не и у нас. След това играе в „ Чалънджи “, играе с жълта карта, тези шампионати се направиха, с цел да бъде подкрепят Григор Димитров да играе на родна сцена пред родна аудитория. Това е движещата мощ да ги има тези шампионати “.

„ Няма по-силна притегателна мощ за младежите да играят тенис, от това Григор да печели шампионати у нас. За мен всяко изпитание си коства да бъде помолен да пристигна Григор, само че не знам какъв брой огромни би трябвало да са тези старания. Убеден съм, че чува молбите на хората. В България обичаме да поляризиране. Не имам вяра, че не чува, само че той най-добре си знае какво му е “.

„ Трябва да отбележим две неща в края – 2017-а бе най-силната в кариерата на Григор и тя стартира от София, тя стартира с тази сила. Тази сила го носеше дълго време. Тя му помагаше “.

След изявлението, което даде Димитров наскоро на български език, тенисистът ни пусна особено обяснение на британски в профила си в една от обществените мрежи.

„ Редно е ПР-те да кажат за какво даде изявление на български, а след това писа на британски “, добави Коев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР