Спортът има цел - да станеш пръв, за да вземеш

...
Спортът има цел - да станеш пръв, за да вземеш
Коментари Харесай

Майстор Краси Гергинов „В темпото на Кари“: Тренировката e вид динамична медитация

Спортът има цел - да станеш пръв, с цел да вземеш орден. В бойните изкуства това нещо го няма - те са ориентирани към теб, всичко което правиш те развива физически, психически и ментално. Основната битка е със самия себе си.

Това сподели занаятчия Красимир Гергинов. Той е водеща фигура в средите по бойните изкуства у нас и в Европа, един от основоположниците на таекуон-до в страната, съдействал за популяризирането и развиването на този спорт в България. От 2021-ва година има осми дан в таекуон-до, което съгласно йерархията на бойното изкуство му се поставя званието сахьоним или занаятчия.

Той е интернационален арбитър и инструктор по таекуон-до ITF. Занимава се професионално с карате-до, киокошин-карате, тай чи чуан, у-шу, бокс и кик-бокс, хапкидо - като най-големи триумфи реализира в таекуон-до ITF. Желанието му във връзка с клуба е да сплотява разнообразни бойни изкуства.

През 90-те години основа своя школа ABC FIGHT CLUB, която през цялото време е фабрика международни и европейски първенци по таекуон-до ITF, кикбокс и бокс. Многократен републикански първенец по таекуон-до, той е най-успешният треньор по бойни изкуства през последните 30 години със извоювани от негови състезатели общо 342 медала от европейски и международни шампионати (таекуон-до, кик бокс, савате), 73 от които златни (към 2018 г.).

През юли 2022 ABC Fight Club e хазаин на Световно състезание по таекуон-до GTF и OPEN Световна купа по таекуон-до. За първи път в историята си Global Taekwon-do Federation организира в България най-големия си спортен конгрес Световно състезание.

По думите му, в спорта има начало и край - завършва спортната кариера и по-късно към този момент нямаш цел. Бойните изкуства нямат възрастова граница - може да започнеш на 40-50 година и да продължиш да се развиваш. Основното нещо в бойните изкуства е техниката.

Таеокуон-до е относително младо бойно изкуство, основано през 1955 година Това му дава преимущество, че сплотява над 100 бойни изкуства, познати в Корея. Въведено е първо в армията и изповядва правилата на дисциплинираност, почитание, честност, почтеност, хладнокръвен дух. Методиката на бойните изкуства е посредством физически извършения да постигнеш духовно рационализиране.

По мотив на бърнаута, занаятчия Гергинов сподели, че с цел да може човек да се занимава с доста неща денем, преди всичко той би трябвало да е физически добре. За физическото здраве главно е да има физическа интензивност. Трябва да даваме и отмора на мозъка, с цел да може да се възвръща. Има два метода - медитация, което е доста мъчно и би трябвало доста процедура. По-лесният метод са тренировките - там си съсредоточен върху това, което правиш и в този миг мозъкът ти мисли единствено за едно. Това е един тип динамична медитация. Това ти дава възобновяване от всички други неща и проблеми. Трудната част е, че изисква неизменност.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР