"Споровете в БСП са следствие от промяната, която започнахме преди

...
"Споровете в БСП са следствие от промяната, която започнахме преди
Коментари Харесай

Процесът на обновление с млади и нови лица доведе до тригодишни вътрешнопартийни тревоги

"Споровете в Българска социалистическа партия са разследване от смяната, която започнахме преди три години. Промяна, която ограничи мандатите на народните представители, взехме решение ръководителя да бъде избиран директно от всички членове на Българска социалистическа партия, а не от избран кръг и ограничихме мандатите му до два. Целият този развой на обновяване с млади и нови лица докара до вътрешнопартийни паники, които вървят към този момент трета година ". Това сподели пред НТВ ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя разяснява, че лидерският въпрос е извънредно значим, тъй като е бил подложен като единствения вид за разрешаване на всички проблеми в партията в различния отчет на съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

"В писмото бяха изброени оценки и проблеми и най-после се споделя, че всичко това може да се реши, в случай че Корнелия Нинова бъде заменена. В нечия глава този въпрос стои и всички проблеми съгласно него могат да бъдат решени единствено в случай че ме няма мен ", добави водачът на социалистите. Тя разяснява още, че от 50-те, които бяха подписали писмото, вътре са се оказали 21, а има и хора, чиито имена са употребени в това писмо без те да знаят. Нинова бе безапелационна, че изказванията в този отчет са подправена вест.

"Това е спор на върха на Българска социалистическа партия, само че същинското решение е в партията. Членовете на Българска социалистическа партия ще кажат по какъв начин правят оценка резултатите от изборите и управлението от 1-ви декември до март, когато стартира отчетно-изборната акция в Българска социалистическа партия. Тогава всяка организация ще се произнесе, ще се повдигнат и изберат нови общински ръководители, регионални управления и ръководител на партията ", изясни Нинова. Тя сподели още, че в една демократична партия разногласията се вземат решение с гласоподаване и разгласи, че този различен отчет и изказванията в него са отхвърлени с 86 на 20 гласа.

"По-важни са обаче оценките и мнението, дадени за партията. В това писмо се настояват доста погрешни неща. Ясно е, че задачата е да се смени ръководителят, само че средствата, с които си служат са подправени вести и обиди към партията и структурите. Там се твърди, че нашите претенденти не са имали визия за това по какъв начин да ръководят общината си. Няма община, в която нашият претендент да не излезе с ясна стратегия. Твърди се и че новите лица са разрушили организациите. Пенчо Милков ли разруши Русе, където от години имаме проблеми в организацията, а той я сплоти? В този отчет се твърди още, че непартийни претенденти са злополука за партията. Румен Томов е кмет на Благоевград без да е партиен и сплоти всички към себе си. Всичко обаче е въпрос на баланс и умения на управлението да балансира сред нови и одобрени лица. Владимир Москов е седми мандат кмет на Гоце Делчев, Денчо Бояджиев също е извънредно партиен човек ", разяснява още Корнелия Нинова.

Нинова сподели още, че вътрешнопартийните паники в Българска социалистическа партия в тази ситуация засягат всеки българин, тъй като става въпрос за нещо доста по-голямо - дали ще има смяна на статуквото в България. Тя добави, че Българска социалистическа партия е почнала тази смяна преди три години и в този момент се прави опит тя да бъде спряна.

"Прави се опит да се върнем назад и да се договорим с ГЕРБ. Промяната обаче продължава и последният Национален съвет го удостовери. Продължаваме напред, тъй като желаеме да променим себе си, с цел да можем да имаме искания, че ще променим статуквото ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия. Тя прикани всички бъдещи претенденти за ръководител на Българска социалистическа партия да излязат пред партията и партията да избере най-хубавия.

"На пленума имаше опит смяната в партията да бъде спряна. Имаше предложение в този момент да се свика конгрес и да се върне остарялото състояние - ръководителят да не се избира от всички членове на Българска социалистическа партия, да няма ограничаване в мандатите му и тези на народните представители. Понякога се чудя на тази група, която го предлага - 3 години, 10 пъти да искаш едно и също нещо, конгресът и Националният съвет да го отхвърлят, партията да не го приема и да продължаваш. В това няма логичност ", безапелационна бе Корнелия Нинова.

Председателят на Българска социалистическа партия съобщи, че е явно, че предпочитание за смяна в ръководството на страната има. "На доста места политиките надвиха над следения и платен избор и се избраха нови кметове. В дребните обитаеми места, където хората се познават и може да се упражни напън върху тях ГЕРБ резервират наличието си. В огромните градове, където това е по-трудно, Българска социалистическа партия съумя да пробие. Ние гледаме резултатите си в наклонност и оценихме представянето си на миналите избори като положително, само че незадоволително. Но когато си изправен пред изборната машина, пари, платен избор и боязън мъчно се пробива. Виждаме обаче, че лека-полека тази система обхванала страната стартира да се пропуква ", разяснява още водачът на социалистите.

Във връзка с предлагането на ръководещите първият ден от болничните да не се заплаща, Корнелия Нинова бе безапелационна, че страната би трябвало да продължава да го прави, тъй като работещите заплащат осигуровките си в Национален осигурителен институт и тя би трябвало да им предложи това обезщетение, когато се разболеят. "Опитът да отстранен заплащането на първия ден от болничния е опрощение на държавното управление, че не може да се оправи със злоупотребите. Такива има и вместо те да бъдат следени и наказвани се санкционират всички, даже добросъвестните ", добави Нинова. Тя разяснява, че държавното управление се пробва да опълчи работодателите против служащите и синдикатите, което по думите й е тяхна обичайната политика - да сблъскат две групи и да стоят като балансьор, който ще реши казуса.

"Има две решения на този проблем - първо със прецизен надзор се стопират заплащанията за подправени болнични, а второто е да се увеличи събираемостта. Има европейска процедура предприятията да сключат контракт с доктор, който да издава болничните за служащите им, с цел да се управлява процесът ", изясни Нинова.

"Проблемите, които имаме не се вземат решение, а се задълбочават с Бюджет 2020. Затова ние предлагаме наш различен бюджет и не споделям мнението на финансовия министър Горанов, че през бюджета не се прави политика. Точно противоположното, през бюджета се прави най-сериозната политика ", сподели Корнелия Нинова по отношение на идното гласоподаване на бюджета за идната година. Тя разгласи, че Българска социалистическа партия предлага няколко съществени промени в политиката на страната през бюджета. "Те са в обществените финанси, стопанска система, опазване на здравето и обществена сфера. Предлагаме 1/5 от налога върху приходите на физическите лица да остава в общината, както и 1/10 от Данък добавена стойност от комерсиалните обекти на територията на общината. Така ще се решат доста проблеми и задължения ", посочи Нинова.

Председателят на левицата сподели още, че социалистите оферират и доста сериозна данъчна промяна - понижаване на Данък добавена стойност на медикаментите на 9%, понижаване на Данък добавена стойност на хляба и млякото на 5%, отпадането на плоския налог и въвеждане на напредничав. "Предлагаме също фамилно подоходно облагане, което значи да се понижават налозите на млади фамилии, които имат деца и работят. Това е данъчна промяна, която може да се случи през бюджета. Парите ще дойдат с увеличение на оптималния застрахователен предел и обикновено бюджетиране. Преизчисляване на всички пенсии също е част от предложенията ни ", заключи Корнелия Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР