Споровете около борбата с корупцията и предложението за нов антикорупционен

...
Споровете около борбата с корупцията и предложението за нов антикорупционен
Коментари Харесай

Лозан Панов намира за безсмислена идеята на нов антикорупционен орган, само България може да отзове Калин Митрев, отричат престъленията на комунизма...

Споровете към битката с корупцията и предлагането за нов антикорупционен орган са измежду водещите тематики на съботните вестници.

" Няма нyжда от нов антикоpyпционен оpган. Това съобщи шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов cлед cpеща cъc cоцлидерĸaта Коpнелия Нинова, която мy пpедcтави антикоpyпционния зaкон на Българска социалистическа партия. Създаването на ново звено ще значи паpалелна cтpyктypа c дyблиpащи фyнкции... " - в. " 24 часа ".

" Лозан Панов разгроми концепцията за антикорупционен закон Според него конкуренцията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия наподобява на битка за власт Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов напряко разгроми концепцията за нов закон против корупцията. Според него основаването на нов антикорупционен орган, преди да стане ясно за какво съществуващите институции не са свършили никаква работа, ще е реплика на промяна. А конкуренцията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия в региона на антикорупционното законодателство наподобява по-скоро на битка за власт и замазване на очите на Брюксел. Висшият магистрат заяви позицията си след среща със соцлидера Корнелия Нинова, на която двамата разискаха законопроекта на левицата. " Създаването на още един орган с дублиращи функционалности, без ясни механизми за отчетност и надзор на този орган цели единствено заобикаляне на главната тематика - промяна на прокуратурата. И в този момент има институции, които са способени по отношение на следствие на корупционни дейности, които правят аналитични функционалности, които имат задоволителен експертен капацитет да правят тази активност. Въпросът е за какво не го вършат ", уточни Панов. И дефинира като вторичен дебата кой да назначава шефа на бъдещата антикорупционна конструкция и дали да й бъдат предоставени проверяващи функционалности. " Погледнато в профил, сякаш и Българска социалистическа партия, и ГЕРБ с тематиката кой ще назначава този орган, наподобява като битка за още един властови запас в страната ", бе безапелационен шефът на Върховен касационен съд. Той подсети, че идва следващият мониторингов отчет на Европейската комисия в региона на правораздаването и вътрешните работи, и се усъмни, че трескавата законодателна интензивност на ръководещи и съпротива е по-скоро преструване на активност пред Брюксел. Според Панов, в случай че се стигне до нов орган, тогава по-удачният метод би бил ръководителят му да се дефинира от президента и следствието да влезе в пълномощията му, както оферират социалистите. Ако остане единствено с аналитични функционалности, тогава няма да има разлика с БОРКОР, счита магистратът... " - в. " Сега ".

" Явно има политици, които не осъзнават, че таман корупцията може да блокира и да загроби парламентарната република, която те сякаш отстояват. Виждате какво е недоверието в институциите. Да назначавам ръководителя на един подобен орган въобще не е самоцел. Много е значимо този орган да работи дейно, нова е упованието на всички българи и би трябвало да се замислим съществено върху него. Това съобщи президентът Румен Радев, помолен да разяснява думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ, че президентът не може да назначава ръководителя на антикорупционния орган, тъй като не сме президентска република... " - в. " Труд ".

" Правосъдният министър Цецка Цачева отбрани законопроекта на ръководещите за антикорупционен закон, а предложенията на Българска социалистическа партия, които плануват ръководителят на бъдещото антикорупционно звено да се избира от президента, съпостави с " Франкенщайн ". В утринния блок на Би Ти Ви Цачева съобщи, че единствено когато бъдещото звено се избира от Народното събрание, ще бъде обезпечено, че процесът ще е транспарантен и над бъдещия орган ще има надзор. " При едноличен орган, определен по незнаен метод, без обществена процедура, без опция за надзор върху него ще създадем един Франкенщайн ", съобщи правосъдният министър. Добави, че в оферти от ръководещите законопроект даже имало подред повече пунктуалност, в сравнение с е належащо. Цачева заяви, че от четвъртък (7 септември) законопроектът на ръководещите е възложен за междуведомствено разискване. Очаква се до края на месеца той да бъде импортиран в Народното събрание... " - в. " Дневник ".

Скандалът с присъединяване на брачна половинка на Ирина Бокова - Калин Митрев в " Азербайджанската перачница " също е измежду настоящите тематики.

" Oт Евpопейcкaта банкa за възcтановяване и pазвитие твъpдят, че cамо влаcтите в Бългаpия могат да вземат pешение за cъдбата на Калин Митpев - бългаpcкия пpедcтавител в центpалата в Лондон. Те могат да го отcтpанят или оневинят, само че той е cъc cтатyт, pавноcтоен на поcланикa и не е cлyжител на Европейска банка за възстановяване и развитие... " - в. " 24 часа ".

" Европейската банка за възобновяване и развиване напомни, че единствено управляващите в България могат да вземат решение за ориста на Калин Митрев... " Гардиън " написа, че " доколкото ни е известно, членове на Управителния съвет от други европейски страни са загрижени от разкритията за " Азербайджанската пералня " и биха желали Митрев да подаде оставка ". Но изданието не показва източника си на тези изводи. Под заглавие " България ще проверява изказванията за трите милиарда $ от " Азербайджанската пералня " се оповестява, че в София е почнала инспекция за заплащанията на Митрев. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи през вчерашния ден, че се изчаква формалната позиция на банката до българското държавно управление, с цел да се оформи окончателното му решение. " Той е номиниран от България като шеф в банката и единствено органите й могат да подхващат съответните дейности против него. На този стадий нашата реакция ще бъде да изпратим публично писмо от държавното управление до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да желаяме позицията им ", съобщи Горанов. Публикациите съответстват със почналото посещаване в Баку на изпълнителния шеф на Европейска банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти, който бе признат от президента Илхан Алиев. Западните издания, участващи в следствието за Азербайджанската перачница, споделят, че името на президентската двойка на Азербайджан не участва директно в оценените банкови документи, само че имало доста косвени следи, водещи към тях. Сума Чакрабарти разисква в Азербайджан последни детайлности за заем от 500 милиона $ за страната като част от финансирането на Южния газов кулоар. Решението дали да бъде утвърден заемът би трябвало да бъде взето на съвещание на борда през октомври... " - в. " Сега ".

" За президента изявленията за Калин Митрев не са задоволителни, чака инспекциите Трябва да се изчакат мненията от инспекциите на способените органи, както в България, по този начин и е Европа за случая с българския представител в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Калин Митрев, преди да бъдат вадени заключения и изводи. Това се разбра от думите на президент Румен Румен пред публицисти. " Какво имаме сега? Медийни изявления " сподели още Радев, като разказа като " противен случай " това, че журналистическо следствие свърза Калин Митрев с огромна загадка скица, с която управляващите в Азербайджан са плащали на политици и публицисти в лобистка акция за отклонение на рецензиите против ръководството на президента Илхам Алиев. Вчера основният прокурор Сотир Цацаров разпореди да бъде направена инспекция за възможната връзка на Митрев в " Азербайджанската перачница ". Ден по-рано министърът на финансите Владислав Горанов също разгласи, че ще бъде направена инспекция по случая. Впоследствие той сподели, че съгласно него няма законови нарушавания от страна на Митрев, като се базира на декларация на Митрев, изпратената до държавното управление... " - в. " Дневник ".

В. " Стандарт " цитира външния министър Екатерина Захариева по казуса с радикализацията на някои групи младежи в Европа: " Създаването на претовареност и повече вероятности за младежите е измежду най-ефикасните способи за битка с радикализацията и екстремизма наред със основаването на подобаващи просветителни стратегии. Това съобщи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева пред първите дипломати на страните от Европейския съюз и страните-кандидатки на неофициалната среща " Гимних " в Талин, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Според нея държавните управления би трябвало да се насочат към аргументите, пораждащи накърнимост измежду по-младото население. Сътрудничеството сред страните остава значимо изискване за справяне с рисковете и провокациите, акцентираха участниците по време на полемиката по тази тематика. Българският външен министър означи предпочитаното значение на европейската вероятност за страните от Западните Балкани в това число в подтекста на рисковете от радикализация и прояви на екстремизъм. Екатерина Захариева уточни нуждата от спомагателни взаимни дейности за попречване и битката с радикализацията и екстремизма. Република България поставя поредни старания за битка с тероризма и насилствения екстремизъм. Страната ни е утвърдила главните многостранни интернационалните конвенции в региона на битката с тероризма и с радикализацията. Страната ни взе участие и в самодейностите по линия на Мрежата за повишение осведомеността във връзка с заканите от радикализация. На 27 и 28 март 2017 година бе извършено посещаване в страната на специалисти към мрежата, което имаше за цел основаване на механизъм за междуведомствена съгласуваност и съдействие на локално равнище... " - в. " Стандарт ".

Пораждащата разделяне дата 9 септември също е измежду тематиките на съботните вестници.

" На 9 септември от 16.30 часа управлението на БСП-София, отпред с водача си Калоян Паргов, общинските съветници от левицата в столицата, народните представители от " Българска социалистическа партия за България " Жельо Бойчев, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Димитър Данчев, Николай Цонков, Петър Витанов, Румен Георгиев, Христо Проданов и Михаил Христов ще поднесат цветя на Паметника на Незнайния войник в София... От 18.00 часа ще стартира церемониален протест на Братската могила в Борисовата градина. В 20.00 часа е началото на кино навън на мястото на Мавзолея на Г. Димитров. В същото време водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще посети област Ямбол... " - в. " Стандарт ".

" ГЕРБ и Съюзът на репресираните от комунизма в България се оповестиха срещу " обилните " тържества на Българска социалистическа партия във връзка 9 септември. Това стана ясно на взаимен брифинг на ГЕРБ и Съюза на репресираните от комунизма в България, съобщи Агенция " Фокус ". Народният представител Тома Биков от ГЕРБ съобщи, че 9 септември е ден, в който си спомнят за паметта на тези, които са били избити след кървавия прелом от 1944 година " Извън това, си спомняме за този ден, тъй като той отмести България от пътя, по който тя постоянно е вървяла от своето национално Възраждане. Редица хора изгубиха живота си, стотици хиляди бяха подложени на несправедлива принуда, а милиони прекараха живота си в една затворена страна и нямаха опция да се осъществят като същински европейци. Оценката за този ден беше дадена не от нас, а от Българска комунистическа партия, която 45 години по-късно сама смъкна своя режим, сама смени името си и сама изключи своите водачи от себе си ", уточни той. По думите на Биков за жалост, в последните години се следи една наклонност към непризнаване на тези закононарушения. " Те в никакъв случай не са били признавани намерено, само че се следи една наклонност за завръщане към правилата на една идеология, която отхвърля и си слага за цел да унищожи обичайните национални полезности и да постави основите на нови без вяра, без национална еднаквост и без семейство. Това споделя Маркс. Затова съдим не грешниците, а прегрешението на тази човеконенавистна идеология, която е в прорез с всички обичайни полезности на всички общества ", добави Биков.
Антон Тодоров от ГЕРБ добави, че 9 септември е може би най-черният ден в историята на България. " След 9 септември, последните 45 години на страната беше наложена тотална тирания, а ръководещият хайлайф беше колониален, непосредствено назначаван от Москва. Това докара до там, че на 10 ноември 1989 година самите комунисти признаха, че страната е във фалитно положение и сме надалеч обратно. Това в никакъв случай от днешните наследници на Българска комунистическа партия - Българска социалистическа партия не беше прието, не се извиниха за чудовищните закононарушения и даже зам.-председатели на Народното събрание имат нахалството да споделят, че това е един ярък интервал на развиване на страната ", съобщи Тодоров. От Съюза на репресираните от комунизма в България обявиха, че се основават опити за дестабилизация на Народното събрание и оттова на обществото. Според тях демагогията като водещ принцип на Българска социалистическа партия, откогато съществува като партия, е проличала и в тези 3 дни. По думите им единствено преди 2 дни, когато чествахме 6 септември, по места не е могло човек да приближи до паметниците, които са били претъпкани от представителите " комунистическата партия ". " Тези, които 50 години не честват този празник, внезапно се сетиха, че е значим в изискванията на демокрацията. За на следващия ден готвят обилни тържества ", обявиха от Съюза на репресираните от комунизма в България... " - в. " Сега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР