Спорно предложение на Министерството на туризма за системата ЕСТИ пък

...
Спорно предложение на Министерството на туризма за системата ЕСТИ пък
Коментари Харесай

Ще плащаме повече за сянка през лятото? Държавата вдига концесионните такси

Спорно предложение на Министерството на туризма за системата ЕСТИ пък още повече ще ощети хотелиери и общини

Държавата е нараснала концесионните такси на плажовете. Между 9 и 11 % е растежът и касае всички концесионери. Това стана ясно на срещата на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Темата повдигна кметът на община Царево Марин Киров, който сигнализира, че това ще докара до увеличение на услугите. 

„ В Царево казусът е характерен, тъй като огромна част от плажовете ни пострадаха сериознo при наводненията и за мен това не е нито заслужено, нито оправдано. Ние, като Община, даваме наеми на язовири, които не могат да се употребяват, а страната внезапно взема решение да увеличи таксите на хора, които са потърпевши от бедствието. Не пазя концесионерите, само че се получава лавина. Увеличават им таксите, те усилват цените на услугите - на заведенията и така нататък И всичко това се отразява на крайния консуматор - някой би трябвало да заплати сметката. Едва ли концесионерът ще работи про-боно в интерес на хората “, изясни пред Флагман.бг Марин Киров. 

На срещата с кметовете е наранена тематиката и за системата ЕСТИ и по-скоро противоречиво предложение от Министерството на туризма и от Народното събрание. То е обвързвано с категоризациите – да не се правят от Общината, а от различен индивид. 

„ Всъщност това, от наша позиция, е неуместно. Първо, че изтегля действия от общини и второ натоварва контрола върху нещо, което не е минало през нас. На последващо място се предлага да отпадне категоризацията на част от заведенията за хранене, което за нас също не е задоволително “, сподели Марин Киров и добави:

„ Изказахме основание, че системата ESTI, която е единствената, с която разполагаме, е много сложна за надзор и изрично затруднява дребните хотелиери, което ги кара да са напълно в сивия бранш. Те избират нито да се категоризират, нито да е употребяват системата. И от там идва огромното разминаване в данните. Правили сме разбор, няма да приказвам в съответни числа, само че има причина за това. Голяма част от хората, които отдават обекти за нощувки не се записват там и това, несъмнено, е проблем. Тези, които се записват пък.. контролът е неразбираем, разчита се напълно на репресивни инспекции, с цел да установим ние дали записаните стаи дават отговор на категоризацията “.

На въпрос по какъв начин си изяснява това, че Министерството на финансите за пръв прави път стъпка към децентрализация, а Министерството на туризма - тъкмо противоположното, кметът на Царево отговори, че едната институция работи по-адекватно за времето. 

„ МФ за пръв път потегля в вярната посока - да влага в бюджета на общините. Когато се влага в общински планове, се завърта стопанската система и това е верният метод. Защо в Министерството на туризма вършат тъкмо противоположното не мога да кажа. Притеснителни са сигналите от страната и във връзка с къмпингуването. Имаше подготвен план на разпоредба, ще се употребява ли той, или се потегля в друга посока. Забелязва се уязвимост в това Министерство “, безапелационен бе Киров.

По отношение на дивото къмпингуване кметът на Царево счита, че е твърдо „ За “, когато то е легално,с ясни правила и със модерни стандарти. 

„ Къмпингуването се показва като опция на престрояването. Но това значи да дава отговор на обикновени условия за пожароопасност, хигиена, събиране на отпадъците. Дори да се даде опция на хората със аграрни земи да вършат къмпинги, вместо да застрояват “, изясни още Марин Киров.

За предпазените зони е на същото мнение – за урегулирането на Парк „ Странджа “, да има рестрикции, в това число за строителство. Но е срещу метода, по който се работи. 

„ Докато няма граници на парк Странджа, някак си се отваря непряк вход да се прокарват предпазени зони - през други предпазени зони, които на процедура дублират територията на парк „ Странджа ”. Просто ни се споделя буквално - вие не си знаете интереса, хората печелят от предпазени зони. Да, по този начин е, просто в България не е показан механизмът, по който това се случва, само че съм срещу ощетяването на локалния и националния интерес “, добави кметът на община Царево. 

На срещата на НСОРБ са излъчени членове на Управителния съвет на област Бургас, както и за районния съвет към министъра на Министерство на регионалното развитие. Марин Киров е определен за член на Регионалния съвет за развиване към Министерство на регионалното развитие. 

„ Този вид срещи са доста сполучлив модел за съгласуваност сред общините. Обсъдихме въпроси, свързани със санирането, с опцията за вложения в общините, за финансова децентрализация “, добави Киров. 

Следващата среща на национално равнище ще е още през февруари, този път в София, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР