Спорни поправки в Закона за горите, с които се предвижда

...
Спорни поправки в Закона за горите, с които се предвижда
Коментари Харесай

Парламентът бърза да прокара поправки на ДПС, които връщат безконтролната сеч

Спорни ремонти в Закона за горите, с които се планува нарастване на сечите в българските гори, минават по бързата писта в Народното събрание. За това алармира някогашният народен представител от " Продължаваме промяната " и екоексперт Александър Дунчев в профила си във Фейсбук.

Промените в закона са самодейност на Движение за права и свободи и съгласно Дунчев с тях се анулира значима наредба, която сега планува горите да се секат само от хора с дееспособност по разпоредбите на безвредните условия за труд (ЗБУТ) и интернационалната горска сертификация.

Само ден откакто са импортирани в Народното събрание, законовите промени към този момент са признати на първо четене в комисията по земеделие. В тяхна поддръжка са дали своят вот 14 депутати, 2-ма са били срещу, а 1 се е въздържал.

Прието е и настояването на Движение за права и свободи допустимото количество дърва за огрев, което ще се дава на семействата на преференциални цени, да скочи от 10 на 30 кубика.

" Тоест при 1,5 млн. семейства, ползващи дърва за огрев, това ще докара до годишен дърводобив от 45 млн. кубика, до момента в който до момента се добиваше по 15 млн. Отидоха и вековните гори, и вододайните зони, и цялата ни природа ", написа Дунчев.

Бившият народен представител счита, че бързите промени имат общо с идните локални избори и се взимат в интерес на кметове на Движение за права и свободи и ГЕРБ.

" С две алинеи се дава и цялостна власт на ДПС-ГЕРБ кметовете да дефинират на кой, какъв брой и по кое време да се дават дърва, т.е. да се купуват избори. Една от най-мощните схеми за злоупотреби с дърва, която беше спряна с признатото изменение на закона за горите в 48 Народно събрание по предложение на ПП-ДБ ", изяснява той.

От уеб страницата на Народното събрание излиза наяве, че с изключение на скоростното разглеждане и приемане на законопроекта, той ще мине по съкратена процедура, като периода за оферти сред първо и второ четене е единствено три дни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР