Според Закона за водите на председателят на Държавната агенция по

...
Според Закона за водите на председателят на Държавната агенция по
Коментари Харесай

Председателят на ДАМТН: Проблемни са малките язовири, десетки години не са полагани грижи за тях

Според Закона за водите на ръководителят на Държавната организация по метрологичен и механически контрол (ДАМТН) дефинира политиката за контрола и безвредната употреба на язовирите. От там нататък в целия закон се разпореждат съответните задания по нейното осъществяване, изясни в студиото на " Денят стартира " Петър Горновски - ръководител на организацията.

Технологията на осъществяваните инспекции включва огледи на язовирните стени и оборудванията, при нужда се употребяват и механически средства - дронове и лодки. При открити нарушавания се вършат констативни протоколи и се дават наставления, които са наложителни, акцентира той.

" Ако предписанията не се изпълнят, санкциите са двойно по-големи. Тоест, ние имаме инструментариума да направляваме и няма значение чия е собствеността ", добави Горновски.

По думите му 6844 язовира са в регистъра на ДАМТН. От тях 5044 язовира са общинска благосъстоятелност - 73,7%, държавна благосъстоятелност са 766 - 11%, частни са 144 - 2%, благосъстоятелност на сдружения за напояване са 156 - 2,3%.

" Тук се появява нов %, като разследване от измененията през 2018 година, когато се даде опция на общини, които желаят да трансферират своята благосъстоятелност на страната, да го създадат. Така в държавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите " все още, по информация на ДАМТН, има 418 броя ", посочи ръководителят на ДАМТН.

Горновски беше безапелационен, че организацията има един и същи метод при осъществяването на инспекциите - собствеността на язовирите не въздейства по никакъв метод.

" Малките язовири са проблематичните язовири, които в по-голямата си част са строени 50-60-те години и за които десетки години наред не са полагани грижи ", разяснява специалистът.

Той добави, че след 1990 година собствеността на тези дребни язовири е била трансферирана напълно към общините, като в по-голямата си част това е станало без нужните документи. Така сега огромен проблем за всички са документите, с които разполагат притежателите за собствеността, която имат над язовирите, изясни Горновски.

Има и различен проблем, добави той и даде образец с язовир " Бързина ", от който " потегли смяната в Закона за водите " и поради който се случи нещастието в Мизия.

" В момента водното езеро на язовира е благосъстоятелност на държавното дружество и на още малко частни стопани, а стената е на общината. Това се среща и при други язовири и основава проблеми. Много желаеме да се реши това, тъй като при нас, като административно-наказателна активност, е мъчно да се наложи глоба ", сподели още експертът.

Какво още разяснява ръководителят на ДАМТН - вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР