Нов закон за опазване предизвиква загриженост както сред ловците, така и сред биолозите: „Сега всеки с лиценз за лов може [да го направи]“

...
Според Wild Aware Utah планинският лъв е защитен вид в
Коментари Харесай

Според Wild Aware Utah планинският лъв е защитен вид в Юта от 1967 г. насам. все още е в списъка на защитените видове, но благодарение на новия закон, приет през март, вече не получава много реална защита, съобщава общественото радио на Юта. Вместо това законодателният орган на щата реши да разреши лова и улавянето на планински лъвове целогодишно без разрешение.

Какво се случи?

Новият закон, H.B. 469 поправки, свързани с дивата природа, засяга най-вече опазването и е заделил около 1 милион долара за това усилие, съобщава UPR. В последния момент обаче сенатор Скот Сандал добави изменение, позволяващо лов на планински лъвове.

Докато много видове могат да бъдат ловувани само с разрешително, което уточнява колко животни може да вземе един ловец, вече не съществува всяко такова изискване за разрешение за планински лъвове, обяснява UPR. От 3 май ловците се нуждаят само от общ лиценз за лов от държавата и няма годишно ограничение за броя на планинските лъвове, на които им е позволено да стрелят или да хващат капани.

„Сега всеки, който има само лиценз за лов може да излезе по всяко време на годината. И те могат да ловуват и да хващат планински лъвове в капани“, каза Арън Бот, биолог по дивата природа, пред UPR.

Защо новият законопроект има значение?

Кейтлин Къри, заместник-председател на Главата на ловците и риболовците в провинцията Юта (BHA) каза за UPR, че планинските лъвове са трудни за лов.

„Като се има предвид това, вероятно е малко вероятно това да повлияе значително на нивата на реколтата“, каза Къри, като добави, че BHA беше изненадан от новото правило.

Според BHA начинът, по който разпоредбата е добавена към законопроекта в последния момент без възможност за публичен коментар, предизвиква безпокойство, съобщава UPR.

Ако големи популации от хищници като планински лъвове бъдат наранени, това може да увреди цялата екосистема, както обяснява Националната научна фондация. Отстраняването на големите хищници позволява на животните-хищници да се размножават извън контрол, претоварвайки източниците им на храна и водещи до масово измиране - поредица от събития, наречени „трофична каскада“.

Това явление може дори да засегне местна география, както в Националния парк Йелоустоун, когато загубата на местни вълци засегна популацията на бобрите и промени курса на местните потоци.

Трофична каскада в Юта би увредила селското стопанство и икономиката на района и би навредила на околната среда .

Какво може да се направи, за да се защитят планинските лъвове в Юта?

Въпреки че на жителите на Юта не беше дадена възможност да коментират тази промяна, те могат да коментират и гласуват за бъдещи промени в политиката относно държавните програми за опазване и лов. Те могат също да гласуват за представители, които приемат сериозно опазването.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и готини съвети, които улесняват помогнете на себе си докато помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР