Според вътрешния министър Валентин Радев, най-важното е, че няма жертви

...
Според вътрешния министър Валентин Радев, най-важното е, че няма жертви
Коментари Харесай

Вътрешният министър посети Плевен и региона след бурята

Според вътрешния министър Валентин Радев, най-важното е, че няма жертви след естествената буря, която мина на 15 май през Плевен и някои от близките села, от които най-вече пострада Гривица.

Това сподели той при визитата си в Плевен, което направи по предписание на премиера Бойко Борисов дружно с шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ - основен комисар Николай Николов. Двамата бяха съпроводени от регионалния шеф на Плевен Мирослав Петров и кмета на града Георг Спартански.
 ministar dariknews.archive
Вътрешният министър акцентира положителния резултат от санитарното орязване на клоните на дърветата в Плевен, което се прави през последните две години. „ Добре е, че дърветата са профилактирани и орязани авансово, направена им е санитарна сеч, дано и другите кметове в страната вземат образец и да отделят пари за такава активност ", означи той. 

" Поздравявам плевенчани за това, че са се сплотили и си оказват помощ. Ще помогнем на тези, които нямат средства да отстранят вредите, само че е добре хората да внимават за личните си здания. Сумите за застраховки не са непостижими, има и по-заможни жители, по тази причина приканвам - дано да застраховат парцелите си, това ще облекчи всички ”, моли министър Радев.
 ministar dariknews.archive
На въпрос имало ли е по какъв начин да бъде избегнато бедствието, основен комисар Николай Николов отговори изрично, че върху времето няма по какъв начин да се въздейства.

„ Вчера през целия ден бяхме в непрекъсната съгласуваност с сътрудниците от Изпълнителна организация „ Борба с градушките ”, коментирахме накъде се движи прословутата така наречен „ суперклетка ”. Повече от 170 противоградни ракети са изстреляни по нея преди тя да пристигна над Плевен, само че няма по какъв начин те да разрушат всичко. По принцип, „ суперклетка ” не може да се управлява, това е ненадейно събитие, съпроводено с обособяване на доста сила, на вятър, вода, може да провокира торнадо, може да провокира и вихър ”, изясни основен комисар Николов.
 ministar dariknews.archive
Той поздрави управляващите и институциите в Плевен за всичко, което са създали за превъзмогване на вредите от бедствието и акцентира, че организацията тук е доста добра. „ Ние виждаме в този момент единствено останки от бедствието. Превантивните старания, които поставя локалната власт, са от изключителна значимост. Това е и смисълът на новия Закон за отбрана от бедствия - да реагираме преди, а не след тях ”, акцентира шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”.
 ministar dariknews.archive
След Плевен те се насочиха към село Гривица, където огледаха някои от най-засегнатите къщи и приказваха с кмета на обитаемото място Любомир Ламбев и с локалните хора.
 ministar dariknews.archive
На четири от къщите покривите са отнесени напълно, има десетки, които са с друга степен провали.
 ministar dariknews.archive
Сформирана от Община Плевен комисия стартира разказване на породените от бедствието вреди. 
 ministar dariknews.archive

 ministar dariknews.archive

 ministar dariknews.archive

 ministar dariknews.archive

 ministar dariknews.archive
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР