Според външния министър Тобиас Билстрьом Швеция чака“ Турция да даде

...
Според външния министър Тобиас Билстрьом Швеция чака“ Турция да даде
Коментари Харесай

Швеция "чака" Турция да даде ход на процеса на ратификация на НАТО

Според външния министър Тобиас Билстрьом Швеция " чака “ Турция да даде ход на процеса за одобрение на молбата й за присъединение към НАТО, предава CNN.

Говорейки по време на конференция в Рига, Латвия Билстъм очерта готовността на Швеция да продължи с молбата си за участие. " Да, ние сме изцяло подготвени и чакаме процесът на ратификация да стартира в Анкара “, съобщи Билстрьом след среща със своите северни и балтийски сътрудници.

След месеци на договаряния турският президент Реджеп Тайип Ердоган най-сетне се съгласи да поддържа кандидатурата на Швеция за участие на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли. Сега Швеция чака турският парламент да гласоподава документ, одобряващ присъединението й към военния съюз.

Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО след съветската инвазия в Украйна, само че до момента в който последната се причисли към алианса, кандидатурата на Швеция беше спряна заради съпротивата на Турция. Анкара изрази редица опасения, потвърждавайки, че Швеция разрешава на членове на приети кюрдски терористични групи да работят, най-много на Кюрдска работническа партия (ПКК).

В изненадващо превръщане генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в навечерието на срещата във Вилнюс, че турският президент Реджеп Ердоган се е съгласил с кандидатурата на Швеция и ще внесе протокола за присъединение в турския парламент за ратификация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР