Според световната статистика близо 27% от хората по света изпитват

...
Според световната статистика близо 27% от хората по света изпитват
Коментари Харесай

10 неща, които не трябва да правим преди сън

Според международната статистика близо 27% от хората по света изпитват съществени и непрекъснати усложнения със заспиването, а при огромна част от останалото население те се демонстрират понякога.

Понякога безсънието се дължи на здравословен проблем, само че в множеството случаи то е резултат от всекидневните ни привички. Оказва се, че с смяна на някои от постоянните ни ритуали, може да подобрим сензитивно качеството на съня си.

Ето 10 напълно елементарни неща, които не би трябвало да вършиме преди лягане, в случай че желаете да си осигурите първокласен и здравословен сън през цялата нощ.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 1. Пушенето

Подобно на кофеина, никотинът има подтикващ резултат върху тялото. Той покачва кръвното налягане и подтиква мозъка, което не ни оказва помощ доста в опитите да заспим. Дори да не планирате отричане от врения табиет, най-малко пробвайте да изпушите последната си цигара час-два преди лягане. Това ще направи съня ви по-здрав и пълностоен.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 2. Спортът

Като цяло спортът е доста потребен за съня ни – той облекчава напрежението и оказва помощ да заспиваме с лекост. Но всичко това работи, в случай че вършим тренировката си 3-4, а най-добре даже 6 часа преди лягане. Ако незабавно след фитнес си легнете, е доста евентуално да не може да заспите – изключително в случай че след тренировката сте взели парещ душ, който също възбужда нервната система.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 3. Течностите

Пиенето на умерени количества течности преди заспиване не вреди на тялото ви, даже противоположното. Но в случай че пиете прекомерно доста вода, тогава очаквайте среднощни събуждания, торбички под очите, изнемощялост на сутринта. Това не значи да спрете да пиете течности, просто открийте подобаващото за вас количество. Според лекарите чаша и половина вода преди лягане може да се смята за оптималното количество преди сън.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 4. Творчеството

За мнозина креативните занимания сами по себе си са тип релаксация, само че това не е напълно по този начин. Ако рисувате, пишете текст или композирате музика, вашият мозък работи интензивно. Затова, в случай че правите сходни действия преди лягане, е доста евентуално изобщо да не съумеете да мигнете до зори. За да влезе в режим на отмора, мозъкът ви се нуждае от време. Ето за какво час преди лягане преустановете заниманията, които изискват висока умствена интензивност.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 5. Електронните устройства

Лаптопът, таблетът и телефонът е добре да бъдат изключвани през нощта. Също по този начин не е е целесъобразно да четете от телефона преди лягане, по-добре го правете с четци за електронни книги или на положителната остаряла хартия – ще е по-здравословно за очите и съня ви. Избягвайте да работите на компютъра в леглото си, по този начин рискувате да прекарате часове наред в размисли върху неотложните проблеми вместо в сън.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 6. Лекарства

Някои медикаменти имат сънотворен резултат, до момента в който други, в противен случай, възбуждат нервната система и нарушават съня ни. Затова, в случай че ви се постанова да приемате медикаменти – посъветвайте се с вашия доктор. Вижте какви странични резултати имат медикаментите, които би трябвало да пиете и проучете опцията да ги приемате единствено при започване на деня, в случай че се окаже, че въздействат зле на съня.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 7. Вълнението

Бурните страсти не оказват помощ на положителния сън. Късната престъпна хроника по малкия екран или скандал с някого в интернет могат да са основателна причина за вашето бодърствуване. Положителните страсти също не оказват помощ доста: след вълнуващ диалог с другар или значим мач на обичания тим ще сме разчувствани най-малко още час. Затова, преди да си легнете, по опция избягвайте мощното неспокойствие.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 8. Горещият душ

Много хора са уверени, че парещ душ преди лягане оказва помощ да заспим „ като къпани “, само че учените обориха това разбиране – те потвърдиха, че по-скоро краткотрайния топъл до студен душ подготвя тялото доста повече към бездънен и спокоен сън. Да не приказваме, че горещата вода предизвиква освен проблеми със съня, само че също по този начин понижава тонуса на кожата, отстранява естествения пласт мазнини от кожата, което я прави по-уязвима и склонна към акне.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 9. Домашните любимци

Много стопани с удоволствие пускат домашните си любимци в леглото. Изглежда безобидно и сладко, само че в действителност това е нездравословен табиет, който може да докара до проблеми със съня. Първо, сънят при животните не е същият като при хората. Домашните любимци сменят позата си на сън по няколко пъти през нощта – вероятността да се разсъните най-малко един път при следващото наместване е огромна. На второ място козината на домашния любим може да утежни качеството на съня ви, даже да нямате алергия.

 10 неща, които не би трябвало да вършим преди сън 10. Алкохолът

Мислим, че чаша алкохол преди лягане ще ни помогне да заспим по-бързо? Да, алкохолът в действителност работи успиващо, само че резултатът му трае единствено няколко часа. След това мозъка ни мъчно съумява да доближи до по-дълбоките етапи на съня, даже да заспим – съня ни е разтревожен, не са изключени и среднощни събуждания.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР