Според спелеолози, поставянето на тръба при река Струма, като метод

...
Според спелеолози, поставянето на тръба при река Струма, като метод
Коментари Харесай

Експерти: Безсмислено е влагането на 1,89 млн. лв. за изграждане на тръба при р. Струма

Според спелеолози, слагането на тръба при река Струма, като способ за справяне с рецесията с водата в Перник, е " неправилен ". Те правят изследвания на карстовите води в региона в опит да намерят различен водоизточник за язовир " Студена ", написа " Сега ". За осъществяване на концепцията районното министерство ще отдели 1 890 000 лв..
Припомняме, че с парите ще бъде осъществена спешна мярка, с цел да се вкара повече дебит в язовир " Студена ". Експертите считат, че сега замерванията на реката се правят по " старомоден " метод и по този начин се размътва водата надолу по другите извори.
По мнение на известния природозащитник Атанас Русев, методологията е странна, защото не дава прецизен резултат. Той изяснява, че сега се построяват с бентове, слага се тръба, през която минава цялото количество вода, а в края има контейнер с съдържимост 1 000 литра. Методът е да се засече за какъв брой време водата ще го изпълни Русев изяснява, че данните няма да бъдат точни, защото мястото на река Струма, на което се правят замерванията, е преди водоемът да е приел притока си от Палакарийския воден канал.
Освен това, спелеолозите сигнализират и за замърсяване на извора Врелото. Природозащитникът показва, че този метод на проучване " само може да навреди върху естествения баланс на карстовите води подземен и да докара до непредсказуеми и непоправими последици ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР