Според съобщение на вестник Хенделсблат“ (Handelsblatt) от четвъртък, германския външен

...
Според съобщение на вестник Хенделсблат“ (Handelsblatt) от четвъртък, германския външен
Коментари Харесай

Предстоящата визита на германския външен министър в Пекин цели да подготви бъдещата стратегия на Берлин към Китай

Според известие на вестник „ Хенделсблат “ (Handelsblatt) от четвъртък, немския външен министър Аналена Бербок ще замине за Пекин няколко дни след Великден, откъдето ще отпътува за Япония за присъединяване в среща на външните министри на Г-7. Един от акцентите на визитата на Бербок евентуално ще бъде към момента непубликуваната тактика на немското държавно управление към Китай, която се изготвя от Външно министерство в Берлин, и която се чака да поправя връзките с азиатската страна, написа още вестникът.

„ Напоследък в Германия има доста диспути по отношение на каква би трябвало да бъде политиката към Китай. Тъй като има разнообразни гласове вътре в самото държавно управление, първата цел на визитата на Бербок би трябвало да бъде поддържането на контакта с Китай “, счита Цуей Хун`ян, шеф на отдела за европейски проучвания към Китайския институт за интернационалните проучвания. „ Като се има поради дневния ред на идващия кръг от междуправителствени съвещания, доста е значимо по какъв начин да се дефинира тонът на връзките сред Китай и Германия. Следователно, втората цел би трябвало да бъде общуването с Китай по въпроси, които са от най-голямо значение за другата страна и подготвянето на окончателния стратегически документ за Китай “, отбелязва Цуей.

През август предходната година, по време на посещаване в Съединени американски щати, Аналена Бербок разгласи, че през 2023 година ще бъде показана нова немска тактика за връзките с Китай. По-късно обаче стана ясно, че кабинетът на канцлера Олаф Шолц е отхвърли някои от „ прекомерно мощните изрази “ в плана на Външното министерство и е изискал тя да бъде преразгледана. Подобна открита демонстрация на противоречие е относително рядко събитие, съгласно специалисти. Въпреки че канцлерството и Външно министерство имат разнообразни визии за отношение на Китай отдавна, на повърхността те като цяло поддържат единение, и сегашните им разлики по отношение на политиката, обвързвана с Пекин, акцентира смисъла на китайско-германските връзки.

„ Въпреки че визитата на немския външен министър може да не докара до пробив, главният звук на развиване на връзките сред Китай и Европейски Съюз през 2023 година към момента е позитивен “, счита Гао Дзине, шеф на Центъра по европеистика към Шанхайския университет за интернационалните проучвания. „ Главната причина е, че след началото на руско-украинския спор европейците последователно започнаха да премислят единството и естеството на евроатлантическите връзки “, прибавя той.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР