Според съдиите неяснотите в него сериозно ще затруднят правото ѝ

...
Според съдиите неяснотите в него сериозно ще затруднят правото ѝ
Коментари Харесай

Съдът пак върна обвинителния акт срещу Румяна Ченалова

Според съдиите неяснотите в него съществено ще затруднят правото ѝ на отбрана.

Делото влезе в Спецсъда след последните промени в Наказателно-процесуален кодекс, които направиха и магистратите негов контингент. И преди влизането им в действие обаче, до момента в който тези каузи се гледаха в Софийски градски съд, обвинителният акт отново беше върнат поради основни процесуални нарушавания.

Румяна Ченалова е на съд за длъжностно и документно закононарушение . Тя е упрекната за това, че в качеството си на арбитър по висящо комерсиално дело е направила 14 действия, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си отговорности. Става дума за нейни дейности, свързани с дело от 2013 година по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци " ЕООД с ответник НЕК. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лева За НЕК настъпили нездравословни последствия от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси.

Днес в съда, въпреки и с двама юристи, близо час тя се защитаваше сама , съобщи БНР. Това стана в границите на така наречен разпоредително съвещание, на което се разисква точно качеството на обвинителния акт. Очаквано тя го разкритикува, а съдът - без да се съгласява с всичко, го върна на Спецпрокуратурата.

Три представителки на държавното обвиняване защитаваха обвинителния акт. Две от тях - Клементина Паличева и Людмила Николова, се оплакаха, че съдът е можел да им даде опция да вземат мнение.

"Сега ще вземем отношение в митинг. Имаме такова право ", обявиха те.

Следващата инстанция е Апелативният спецсъд.

Междувременно, през януари, Върховен административен съд удостовери уволнението на Румяна Ченалова.

Другата уволнена съдийка, станала известна от абсурда "Двете каки " - Владимира Янева, беше наказана още предходната година на 1 година условно и 1000 лв. санкция поради нелегално позволени СРС-та.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР