Според редица проучвания при 49% от редовите служители и почти

...
Според редица проучвания при 49% от редовите служители и почти
Коментари Харесай

6 причини за прегаряне на работното място и как да ги коригираме

Според редица изследвания при 49% от редовите чиновници и съвсем 60% от началниците в другите страни по света са видяни признаци на б ърнаут (или " прегаряне). И постоянно води до прочувствено безсилие, доста понижава успеваемостта на работата, а също по този начин покачва вероятността от здравословни проблеми, чести отпуски по болест и уволняване по лично предпочитание. В специфична рискова група са хора с висока степен на невротизъм, перфекционисти и интроверти.
 7
7 " неразрешени " изречения на работното място

Една, даже, повърхностно изречена дума може доста да утежни имиджа на служителя

Въпреки обстоятелството, че доста хора схващат казуса, не всеки знае по какъв начин да го позволи. Тук са значими напъните освен на самите чиновници, само че и на ръководителите на компанията. Но на първо място е належащо да се дефинира какво тъкмо води до прегарянето.

1. Твърде доста работа

Твърде доста задания или непрекъснато претоварване са една от главните аргументи за бърнаут. Това може да докара до проблеми освен с психическото, само че и с физическото здраве. Изследвания удостоверяват, че несъразмерната работа утежнява съня и покачва равнищата на хормона на напрежението кортизол.

Какво да вършиме, в случай че сте шефът

Изберете задания за чиновниците въз основа на техните мощни страни. Помогнете им да отделят предпочитаните и значими задания от тези, които могат да бъдат отсрочени за по-късно. Това ще разреши на чиновниците да не се претрупват с дребни и не спешни задачи.

Осигурете на подчинените си елементарни и ясни канали за връзка, да вземем за пример посредством отдела за човешки запаси. Служителите се нуждаят от комфортен метод да дават противоположна връзка, ако са претрупани с спомагателна работа или нещо се обърка.

Какво да извършите, в случай че сте зависещ

Опитайте да разделите натоварването си. Използвайте метода на MoSCoW, системата, планирането на " незадълбочен лист " или всяка друга техника, която прави допустимо вярното систематизиране на силите. И не забравяйте да вършиме почивки съгласно потребностите - ще бъде доста по-лесно да задържите вниманието си и да останете продуктивни.

2. Свръх надзор

Изследванията сочат, че автономността в работата усъвършенства нашето богатство и има позитивен резултат върху психическото благоденствие. Микромениджмънтът или непрекъснатият надзор върху всички наши дейности, в противен случай, убива мотивацията.

Какво да вършиме, в случай че сте шефът

Опитайте се да не следвате всяка стъпка на подчинените си, а да станете нещо като наставник или треньор за тях. Разбира се, по-добре е неотложно да наемете хора с нужните умения. Но също по този начин от вас зависи да създадете комфортна работна среда, тъй че чиновниците да знаят, че могат да задават всевъзможни въпроси и да бъдат почтени по отношение на потребностите си.

Също по този начин, пробвайте да оставите подчинените да вършат свои лични графици.

Какво да извършите, в случай че сте зависещ

Говорете деликатно и общително с шефа си. Обяснете, че разбирате задачата на вашата работа и знаете какви стъпки да предприемете. Опитайте се освен на думи, само че и на дело да убедите управлението, че заслужавате доверие.

Например, в случай че желаете да работите отдалечено няколко дни в седмицата, накарайте шефа си да настрои експериментален интервал при вашите условия. Когато шефът ви е уверен, че сте толкоз продуктивни вкъщи, колкото и в офиса, той ще стартира да ви се доверява и ще ви даде свободата, която желаете.
 Лицето ви е като паспортна фотография и още 11 знака, че време за отпуск
Лицето ви е като паспортна фотография и още 11 знака, че време за отпуск

Много хора не се възползват пълноценно от платената си годишна отмора и прегарят в работата си

3. Липса на поощрение

Може да се нуждаем както от финансово, по този начин и от морално поощрение, с цел да се почувстваме значими. Когато не се усещаме оценени, представянето ни пада доста и желаеме да създадем доста по-малко за компанията.

Какво да вършиме, в случай че сте шефът

Насърчаването би трябвало да е откровено - всички изпитваме двуличие и фалш. Не забравяйте да похвалите подчинените си и да забележите освен постигнатите резултати, само че и положените старания.

Не давайте чиновниците като образец един на различен. Това единствено ще развие излишно съревнование и ще скапе общото въодушевление в тима. По-добре е, в противен случай, да насърчавате топлите връзки сред чиновниците и да ги мотивирате да се хвалят по-често.

Какво да извършите, в случай че сте зависещ

Ако не е всекидневно във вашия екип да се радвате на триумфа на другите, започнете да го вършиме сами. Направете комплимент на сътрудник за добре изработен план. Ако работите по задача дружно, забележете по какъв начин качествената работа на другия човек ви оказа помощ да завършите вашата. Постепенно ще започнете да получавате същата противоположна връзка и атмосферата ще се промени към по-добро.
 Кои са четирите вида злодеи на работното място и по какъв начин да ги победим
Кои са четирите вида злодеи на работното място и по какъв начин да ги победим

Никой не обича токсичните сътрудници, само че рано или късно се постанова да се надигнем против тях

4. Лоши връзки в екипа

Постоянните кавги, престрелки и недоразумения не оказват помощ малко при решаването на проблемите. Едва ли ще вървим на работа на драго сърце, където ни чакат неприятни хора и нови спорове.

Още през 1999 година Галъп организира изследване, в което разкрива, че чиновниците, които имат положителни взаимоотношения с сътрудниците, се оправят доста по-добре със напрежението. По-новите проучвания не дават изцяло безапелационни резултати по въпроса, само че също по този начин уверено може да се твърди, че другарските връзки сред сътрудниците оказват помощ в работата.

Какво да вършиме, в случай че сте шефът

Организирайте постоянно корпоративни събития, насърчавайте чиновниците да излизат на обяд или на събития отвън работно време. Разпределете стая в офиса, където подчинените могат да се провиснал и да приказват. Колкото по-сплотен е екипът, толкоз по-добре ще продължи работата.

Какво да извършите, в случай че сте зависещ

Погледнете сътрудниците си. Може би измежду тях има човек, с който в действителност можете да се сприятелите. Участвайте по-често в обществения живот на екипа - това ще ви помогне да се почувствате като част от екипа.

5. Неравнопоставено отнасяне

Предубеденост, фаворитизиране, малтретиране от страна на сътрудници или началник, незаслужено систематизиране на заплащането или странни правила на компанията могат да доведат до прегаряне.

Различните настройки могат да бъдат свързани с пол, народност, финансово положение - във всеки случай работа, в която непрестанно се занимаваме с сходни проблеми, не е изключително вдъхновяваща. Проучване демонстрира, че чиновниците, които са изправени пред неправда, са по-склонни да вземат болнични дни и да прегорят.

Какво да вършиме, в случай че сте шефът

Уверете се, че всички ваши подчинени имат равни права и благоприятни условия и спрете всевъзможни дори първи проблясъци на неравноправие. Създайте система, която разрешава на чиновниците да приказват за несправедливости, когато са ги претърпели, най-добре посредством HR отделите. Не забравяйте да обсъдите и да намерите излаз от сходни обстановки навреме.

Какво да извършите, в случай че сте зависещ

Ако постоянно изпитвате дискриминация и оскърбление на работното място, апелирам, консултирайте се с управлението. Ако негативът идва от самото управление, свържете се с мениджъра по човешки запаси. Когато казусът не е решен със седмици, месеци или даже години, а управляващите не вършат нищо, има смисъл да се търси нова работа.
 Тихото овакантяване: Заради шефа или поради самата работа
Тихото овакантяване: Заради шефа или поради самата работа

Лесно да посочим с пръст мениджърите, само че не постоянно те са отговорни за демотивацията на чиновниците

6. Несъответствие на стойностите

Когато човек влезе в компания, чиито полезности са в несъгласие с неговите лични, той бързо може да стартира да изпитва стрес и прегаряне.

Какво да вършиме, в случай че сте шефът

Бъдете виновни при наемането на чиновници. Не забравяйте да слушате освен техния опит и достижения, само че и да кажете за себе си: каква е вашата задача, към какво се стремите, каква е вашата корпоративна просвета. Това ще помогне да се отсеят несъответствуващите претенденти през цялото време.

Какво да извършите, в случай че сте зависещ

Често полезностите на компанията, които ни споделят на изявлението, остават на думи. Ако това съществено ви пречи и вреди на психологичното ви здраве, би трябвало да се свържете с управлението или да потърсите друга работа.

Какъв е изводът?

Ако желаете да се чувствате удобно, слушайте себе си. Определете какво предизвиква прегарянето на работното място за вас и се пробвайте да премахнете този фактор или да намалите въздействието му. Изберете това, което обичате да вършиме, и избягвайте това, което изсмуква сила от вас. Например, пропуснете среща в Zoom, в случай че се чувствате неуместни с видео позвъняване, и вместо това просто се обадете на сътрудник.

Ако ръководите компания, бъдете деликатни към чиновниците си. Да, всеки от нас е виновен за личното си благополучие и психическо благоденствие. Но не забравяйте, че щастливите подчинени са ефикасни подчинени. Веднага щом организирате удобни условия за тях, незабавно ще забележите какъв брой бързо вашият екип ще стартира да движи компанията напред.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР