Според различни оценки хранителният сектор отделя между една четвърт и

...
Според различни оценки хранителният сектор отделя между една четвърт и
Коментари Харесай

Въглеродният отпечатък на храните

Според разнообразни оценки хранителният бранш отделя сред една четвърт и една трета от световните излъчвания на парникови газове. В Европейския съюз цифрата варира от 25% в някои страни до 42% в други. За да се понижат излъчванията с 50% до 2030 година и 100% до 2050 година, както е планувано в Европейския зелен пакт, би трябвало да се подхващат решителни дейности в хранителния бранш, съгласно изследване на European Data Journalism Network.
Етикет за стабилно произвеждане
За тази цел предлаганото въвеждане на етикети вид " светофар ", сходни на тези, обозначаващи енергийната успеваемост на домакинските уреди, се постанова в редица европейски страни. Тези етикети ще употребяват букви и цветове, с цел да показват равнището на излъчванията, свързани с въпросния артикул.

Понастоящем доста артикули към този момент носят етикети, показващи, че въпросната храна е създадена по избран стандарт - да вземем за пример биологични артикули или артикули за обективна търговия, само че има доста други. Такива етикети, наричани още " единични етикети ", оказват помощ на потребителите да създадат осведомен избор при извършване на покупки и обезпечават скъпо самопризнание за уговорката на производителя към високите индустриални стандарти. Те обаче са стеснен инструмент, защото дават информация за едвам един аспект от индустриалния развой. Някои даже са проектирани от самите производители и им липсва същинска бистрота по отношение на употребяваните критерии (много от тях постоянно носят общи термини като " зелени " или " екологични " ).

Стандартен етикет, употребяващ ясно избрани критерии и отчитащ разнообразни фактори на околната среда, освен би дал по-пълна информация на потребителите, само че също по този начин би бил ефикасен инструмент за понижаване на излъчванията, свързани с храните. Изследване, оповестено неотдавна от Oxford University, сочи, че сходни етикети фактически въздействат на избора на потребителите.
Реклама
Засега няма проектопредложение в Европейски Съюз за етикиране на артикули за оценка на производството, само че съгласно изследване от 2020 година повече от половината европейски жители биха желали да имат ясна визия за въздействието върху околната среда на храната, която употребяват. Миналия юни беше сложено началото на Европейска гражданска самодейност, която приканва за въвеждане на " европейски екорезултат ".

Инициативата би трябвало да събере 1 млн. подписа, с цел да бъде разисквана от Европейската комисия. Във Франция при започване на 2021 година някои екологични организации (включително Open Food Facts, които към този момент събират информация за хранителни артикули в международен мащаб) вкарват " Екооценка " с поддръжката на Френската организация за екологичен преход. Системата неотдавна беше разширена в Германия, откакто редица търговци взеха решение да опитват с нея.

Най-доброто решение, предлага EU Data Journalism Ne, е обединен етикет, публикуван от Европейския съюз, употребяващ изчерпателни критерии и блокиращ през цялото време всяка опция за корист с термините " еко " и " био ".
Кои храни ще са с най-ниска оценка?
Как биха изглеждали рафтовете по магазините, в случай че се сложи подобен етикет? Графиката демонстрира количеството парникови газове, отделяни по веригата на доставки на дадена храна, като ни дава визия какви оценки за резистентност можем да чакаме. Храните от скотски генезис (говеждо месо, само че също и агнешко, овче и млечните продукти) са тези, които отделят най-вече парникови газове.
Реклама
Безспорно най-замърсяващите индустриални процеси са тези, свързани със земеделието и потреблението на земята. Транспортът, постоянно неправилно представен като един от най-важните фактори при оценката на въздействието върху околната среда на даден хранителен артикул, в действителност предизвиква относително дребен % от излъчванията. Например въглеродният отпечатък на банан, импортиран в Европа от Еквадор, е доста по-нисък от този на сиренето, създадено във плантация покрай дома.

Средно към 80% от излъчванията на парникови газове, породени от питателните привички на европейците, идват от скотски артикули като месо, яйца и сирене. В Литва, Чехия и Гърция цифрата надвишава 85, до момента в който в България, където потреблението е умерено ниска, тя към момента е към 75%.

От години специалисти и институции спорят по какъв начин да убедят жителите да преминат към по-здравословна и по-устойчива диета. Светофарните етикети сигурно не са единственото решение, само че ще осведомят потребителите и ще им разрешат да създадат по-устойчив избор. Пътят към консенсус ще бъде дълъг, като се има поради опълчването на огромни групи, само че това е компромис, който доста производители, изключително аграрни производители, ще би трябвало да одобряват, в случай че в действителност желаят да има ефикасна смяна.

Статията е оповестена в границите на плана, в който " Капитал " е сътрудник.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Банки и финанси 3 Свят 1 Отбрана 2 Свят 3 Банки и финанси 1 Отбрана 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР