Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология предстои

...
Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология предстои
Коментари Харесай

Силен вятър в половин България, от пожарната излязоха със съвети за безопасност


Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология следва динамична оперативна конюнктура, обвързвана със мощния вятър. Заради това през днешния ден в 13 области на територията на страната е разгласен жълт код. Той е в действие за областите София, София-област, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Експертите от Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ припомнят, че мощните ветрове могат да бъдат рискови и да нанесат съществени материални вреди.

Правила за безвредно държание:

Ако сте вкъщи при възникването на извънредно мощен вятър, е добре да изключите тока и газта. Вратите и прозорците би трябвало да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат отстранени всички неукрепени предмети /саксии, декорация и др./.

Не бива да оставате навън за дълго време поради заплаха от падащи предмети от заобикалящите ви здания.

Силните ветрове засягат най-често покривните структури и горните етажи - преценете и, в случай че е належащо, използвайте за леговище приземните етажи и мазето на постройката.

Ако сте надалеч от вкъщи, заслон може да намерите в публични постройка и в подлези.

Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си навън място, надалеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Ако сте отвън транспортно средство, потърсете ниските места в региона, където да изчакате прекосяването на заплахата.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР