Според преподавателя по наказателен процес проф. Веселин Вучков мотивите на

...
Според преподавателя по наказателен процес проф. Веселин Вучков мотивите на
Коментари Харесай

Иванчева може да чака решение за помилване до 15 месеца

Според преподавателя по углавен развой проф. Веселин Вучков претекстовете на Върховен касационен съд са безукорни  Въпреки че във фейсбук ѝ търсят работа, първите 6 месеца зад решетките няма право да се труди
Между 8 и 15 месеца продължава процедурата по опрощение, само че евентуално по случая с Десислава Иванчева ще има по-бързо изговаряне. Това предвижда през “24 часа ” нейният бранител юрист Николай Хаджигенов. Той подал настояването в президентството четири часа откакто станала ясна присъдата на Върховния касационен съд (ВКС). Дали отговорът ще е позитивен, или отрицатален, последната дума има вицепрезидентът Илияна Йотова.

Миналия четвъртък висшите магистрати осъдиха на 6 години затвор някогашната кметица на “Младост ”, на 5 години заместничката ѝ Биляна Петрова и на 4 година Петко Дюлгеров, който играел ролята на медиатор. Те бяха приети за отговорни, че през 2018 година поискали от строителния бизнесмен Александър Ваклин 250 хиляди евро, с цел да бъдат придвижени преписките му в общината. После понижили сумата на 187 хиляди евро, а на 17 април 2018 година била взета първата част от парите - белязаните 70 хиляди евро, които бяха открити в колата ѝ.

Хаджигенов не приложил към настояването за опрощение самото дело, защото било обемно, а и самият той не разполагал с него.

Хаджигенов подал искане за опрощение преди дни.

Само претекстовете на арбитър Иво Хинов, който гледа процеса на първата инстанция в закрития към този момент профилиран съд, били десетки страници. Адвокатът допусна, че от комисията по помилванията ще изискат от съда нужните им документи.

Във фейсбук пък беше пусната подписка за Десислава Иванчева и заместничката Биляна Петрова. Това не е належащо при подаване на искане за опрощение на наказан, което е ексклузивен прийом.

“24 часа ” се обърна към адвокати с въпроса би трябвало ли да бъде помилвана някогашната кметица на “Младост ”.
Кой може да отговори на въпроса, евентуално единствено членовете на комисията, попита риторично преподавателят по углавен развой проф. Веселин Вучков

Прочетох деликатно претекстовете на Върховен касационен съд, тъй като делото е доста забавно. Те са безукорни. Но помилването е акт на състрадание, добави той.
Като жена, майка и баба може би ще кажа, че би трябвало да бъде помилвана, тъй като има малко дете, само че
като правист с

40 години стаж не мога дакоментирамемоционално, изясни някогашната висша съдийка и сегашен юрист Ивета Анадолска. Тя добави, че предлагането за рушвет е съществено закононарушение.

Според нея информацията по случая била диаметрално противоположна, затово мъчно можело да се разяснява, без да се познават детайлите.
За себе си не мога за изградя изрично мнение, въпреки всичко тя не е първата жена в пандиза с дете. Винаги съм се чудела на каква база вицепрезидентът взема решенията за опрощение, евентуално се среща с цялото дело, сподели още Ивета Анадолска.
Около 30 души са откликнали на апела във фейсбук на юрист Хаджигенов да бъде открита работа на Иванчева в пандиза. 

Трудът зад решетките е значим, тъй като по този начин се понижава престоят. При работа два дни се одобряват за три излежани.
Защитникът обаче изясни, че в първите месеци Иванчева няма да може да се възползва от предложенията. Това е по този начин, тъй като присъдата е над 5 години затвор, а в такива случаи се изтърпява при в началото непоколебим режим.

След шестия месец може дапусне молба дошефа на затворав Сливен

да промени режима от непоколебим на общ и тогава да стартира да се труди и да “топи ” наказването.
Откакто е зад решетките, Иванчева се чувала по телефона най-вече с майка си, която гледа 11-месечния наследник Валентин-Александър.
Една от защитните тези на някогашната кметица и заместничката бе, че белязаните пари в колата са им подхвърлени.
В решението си обаче висшите съдии доста в детайли разясняват този подробност. Според съда е задоволително да се наблюдава пътят на парите от Ваклин, а изказванията на подсъдимите са алогични.
“Очевидно е, че не всеки факт или мотив е в положение да способства за откриване на обективната истина по делото, като точно в това се състои и задачата пред всеки един арбитър и правосъден състав - да отсее противоречивото от безспорното и нужното от ненужното ”, се споделя в решението.

В него магистратите дефинират за неотносимо това дали Ваклин се е срещал с прокурори, чиновници на ДАНС и на КПКОНПИ, както и дали са му давани инструкции. Според съда такива дейности биха били безпредметни, в случай че Иванчева не е бездействала и е изпълнявала съзнателно служебните си отговорности.

В решението на Върховен касационен съд са припомнени хронологията на делото и данни, че корупционните прояви на Иванчева не се лимитират до случая с Ваклин, а от нейни диалози с Дюлгеров личало, че е имало и доста други сходни случаи, като тя му споделяла, че “сега пиленцето е кацнало на рамото ”.

Отделно е имало кодирана връзка сред Иванчева и Дюлгеров по нейна самодейност, като тя предупреждавала, че в диалога с Ваклин видимо ще се приказва единствено за детски площадки, а не за рушвет.

В претекстовете си съдът написа, че в нито един миг предприемачът не е подхванал самодейност да даде пари, без да са му поискани.
Сега занапред с претекстовете на правосъдните сформира следва да се среща и комисията по помилванията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР