Според предварителната прогноза на статистическият институт на Германия DeStatis, през

...
Според предварителната прогноза на статистическият институт на Германия DeStatis, през
Коментари Харесай

Германия се насочва към инфлация като след Втората световна война

Според предварителната прогноза на статистическият институт на Германия DeStatis, през май се следи инфлация от 7,9% на годишна основа. Тя още веднъж е по-висока от упованията и съвсем доближава цената си от петролната рецесия през декември 1973 година - 7,91%. Притеснението обаче е, че в случай че предварителната оценка на националната статистика се окаже подценена, предходният ѝ връх е малко след Втората международна война - 11,5% през октомври 1951 година, написа в разбор на търговеца на благородни метали и валута " Тавекс ".

Измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени, през май прогнозата е тя да е още по-висока - 8,7%. В светлината на това, не е изненадващо, че търсенето на злато в страната пораства от ден на ден. През първото тримесечие индивидите са закупили 49 тона злато, демонстрират данните на World Gold Council. Това е най-високото ползване от единадесет години насам.

Според последните данни от преди две годни, германците имат великански запаси от злато, оценени тогава на над 9 хиляди тона. Това е съвсем три пъти повече от личната им централна банка, която има 3,3 хиляди тона към май тази година, и над размера на запасите на международния водач Съединени американски щати (8,1 хиляди тона). За съпоставяне, към същата запасите от злато на турците се оценяваха на над 5 хиляди тона.

Растящата инфлация, както можем да се досетим, не се следи само в Германия. Нека разгледаме какво се случва на Стария континент като цяло.

Ситуацията в Европа:

инфлация по страни

Еврозоната реализира най-високата инфлация в историята си през май - 8,1% на годишна основа. Но това не е вест - всеки идващ месец, като се изключи април, тя реализира нов връх. В периферията на еврозоната се следят и най-високите стойности на инфлация за целия Европейски съюз.

Лидер по повишаване на крайните артикули през април е Естония (18,8%), а Литва не изостава доста обратно (16,8%). Поне съгласно формалните данни, първата изпреварва даже воюващите Русия (17,8%) и Украйна (16,4%). България, Румъния и Сърбия не са прекомерно надалеч обратно - 14,4, 13,8 и 9,6%. Приблизително същият ритъм на повишаване се следи и в другите централноевропейски страни.

При хармонизирания показател на потребителските цени на Евростат за май картинката не е по-различна, с тази разлика, че там резултатите са още по-високи, надлежно 20,1 и 18,5%. През предишния месец към тях се включва и Латвия с 16,4%. В двата края на спектъра за Европа са страни отвън еврозоната и Европейски Съюз: Турция (70%) и Швейцария (2,5%).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР