Според председателя на застрахователната асоциация Константин Велев ръстовете на пазара

...
Според председателя на застрахователната асоциация Константин Велев ръстовете на пазара
Коментари Харесай

Insurance Europe: Българският застрахователен пазар е трети по ръст в Европа за 2018 г.

Според ръководителя на застрахователната асоциация Константин Велев растежите на пазара са резултат от доверието на потребителите и оценката за продуктите и услугите

© Георги Кожухаров Българският осигурителен пазар е трети по растеж на премийния доход в Европа за предходната година по данни на Insurance Europe. Това се дължи главно на динамичностите в общото обезпечаване, в което главен дял заемат автомобилните застраховки, при които имаше сензитивно повишаване. Близо три пъти по-високо от междинното за страните от общото икономическо пространство е равнището на изплатените компенсации, демонстрират още данните на съсловната федерация, оповестени в навечерието на професионалния празник на застрахователите в България - 1 октомври.

Сред първенците в няколко ранглисти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При междинен растеж на премийния доход на европейския осигурителен пазар от 6.2% за 2018 година България регистрира над 13% скок, което я подрежда на трето място след Турция и Англия, демонстрират данните на Insurance Europe, който е орган на националните застрахователни асоциации в 37 страни. Според статистиката на Комисията за финансов контрол (КФН) премийният доход от обезпечаване в България през предходната година е бил 2.5 милиарда лева, като над 82% от него се държи на общото обезпечаване, където доминират полиците " Гражданска отговорност на автомобилистите ". През предходната година при тях имаше основни корекции нагоре, в това число откакто финансовият регулатор в лицето на КФН сигнализира, че цените на застраховката не са задоволителни, с цел да покрият обхванатите опасности, което слага под риск платежоспособността на фирмите.

По данни на Insurance Europe скокът в премийния доход от общо обезпечаване в България за предходната година е четири пъти по-голям от записания растеж от 5.7% приблизително за страните на континента. Страната изпъква и с три пъти по-висок растеж на изплащаните компенсации - при приблизително усъвършенстване от 4.8% за Европа за България индикаторът е 12.8%, а по данни на КФН сумата на изплатените компенсации единствено в общото обезпечаване е над 957 млн. лева За това би могла да способства и интензивността в изчистване на отговорностите на локални застрахователи по линия на злополуките в системата " Зелена карта ".

Сред маркираните като мощните резултати на българските застрахователи за 2018 година е здравното обезпечаване, което в класацията на Insurance Europe усилва приходите си с 24.7% при междинен ритъм на повишаване за Европа от 4.8%.

Оценка от потребителите

" Свикнали сме българският бизнес да е обичайно с един от най-скромните индикатори спрямо европейските си съперници, а позитивните образци да се одобряват по-скоро като изключение. Затова за застрахователния бранш е важен мотив за горделивост в навечерието на празника на застрахователя да се появи в челните места на влиятелната ранглиста на Insurance Europe по няколко индикатора ", разяснява ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев. Според него данните демонстрират повишаващо се доверие в бранша и основаването на стойностни за потребителите артикули и услуги.

Деня на застрахователя 1 октомври се празнува от 1981 година, когато в Русе е учредено Първото българско застрахователно сдружение " България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР