Според последния доклад на Пентагона за китайската армия Китай е

...
Според последния доклад на Пентагона за китайската армия Китай е
Коментари Харесай

Пентагонът: Китай е пуснал първите си ядрени подводници с управляеми ракети

Според последния отчет на Пентагона за китайската войска Китай е пуснал първите си атомни подводници с управляеми ракети, оповестява " Ройтерс ". Това би дало опция на страната за нахлуване по суша и по море.

Припомняме, че Атомна (ядрена) подводница е подводница, задвижвана от нуклеарен реактор, само че не безусловно въоръжена с нуклеарно оръжие.

Докладът на Пентагона е оповестен на 20 октомври и удостоверява, че модифицираните подводници, следени в китайските корабостроителници през последните 18 месеца, са подводници вид 093B с управляеми ракети. През май 2022 година сателитни изображения от корабостроителница Хулудао в североизточен Китай демонстрираха нов или осъвременен клас подводници, евентуално с отвесни тръби за изстрелване на крилати ракети.

В отчета на Пентагона се твърди, че в кратковременен проект китайският флот " ще има способността да организира прецизни удари на далечни дистанции против наземни цели от своите подводници и надводни единици, като употребява крилати ракети за нахлуване по земя ". Така боеспособността на страната ще се усъвършенства.

Известни като АПРК (Атомен подводен ракетен крайцер или SSGN - Ship Submarine Guided (missile) Nuclear или ), въоръжените ракетни подводници са създадени от Съветския съюз по време на Студената война частично за потребление против самолетоносачи на Съединени американски щати. Американският флот създаде своя лична версия, като преобразува кораби с балистични ракети, с цел да носят огромен брой крилати ракети Tomahawk за наземно нахлуване.

Крилатите ракети нормално са прецизни оръжия с огромен обхват, които, за разлика от балистичните оръжия, летят на ниски височини или се движат по повърхността на морето.

Подводницата USS Florida изстреля 93 Tomahawk против либийската противовъздушна защита през 2011 година - първите бойни удари от американски АПРК и събитие, което съгласно районните военни е било деликатно проучено от китайските стратези.

В отчета се отбелязва, че три от новите АПРК могат да влезнат в употреба до идната година.

Китайското министерство на защитата не отговори на въпросите на " Ройтерс " по тематиката.

ВМС на Съединени американски щати и други военни елементи в Индо-тихоокеанския район усилват усиялията си да се проследят китайските подводници в морето.

Според сингапурският академик по сигурността Колин Ко АПРК са значима нова дарба за китайския флот. С предстоящото главно въоръжение от крилати ракети, " това евентуално им разрешава да правят наситени наземни и противокорабни офанзиви от растояние ", изясни той. Това би усложнило стратегическите калкулации на съперниците на Китай.

Според проучвания, разисквани в Военноморския боен лицей на Съединени американски щати през май, Народната освободителна войска на Китай е покрай пробив в това да направи своите нуклеарни подводници доста по-тихи и по-трудни за следене от Съединени американски щати и техните съдружници.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР