Според последните оценки на риска, изготвени от Европейския център за

...
Според последните оценки на риска, изготвени от Европейския център за
Коментари Харесай

Стела Кириакидeс: ЕС ще представи стратегия за ваксините срещу COVID-19

Според последните оценки на риска, направени от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, броят на инфекциите с COVID-19 в Европейски Съюз продължава да понижава. Това заяви по време на днешната видеоконференция еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидeс.
Тя акцентира, че всички би трябвало да са наясно, че пандемията към момента не е завършила и бдителността не би трябвало да отслабва.
„ Трябва да сме подготвени да отменим отпущането на ограниченията, в случай че е належащо ”, акцентира тя.
Според еврокомисаря, една от поуките от зародилата с ковид обстановка е, че Европа би трябвало да даде по-голям приоритет на здравето - в това число посредством увеличени вложения в опазването на здравето. По тази причина в здравната политика на Европейски Съюз ще бъде отворена нова глава благодарение на програмата EU4Health.
С нарастване на финансовите запаси Евросъюзът има опция да направи нещо по-голямо и да се подсигурява, че почналото като рецесия в опазването на здравето се трансформира във опция за здравния бранш.
Програмата планува основаване на стратегически ресурси от защитна екипировка, медикаменти и медицински произведения при положение на рецесия. Ще бъде основан запас от медицински личен състав, в това число по този начин наречените „ летящи лекари ”, които да бъдат разполагаем на всички места и когато е належащо.
Специално внимание ще се обърне на за построяването на здравните системи на бъдещето и на осъществяването на действителна смяна за значими цели като битката с рака, намаляването на броя на антимикробните резистентни инфекции и подобряването на имунизацията.
Основен акцент в бъдеще без COVID-19 ще бъде имунизацията, акцентира Кириакидес. Според нея, това ще бъде единствената действителна тактика за излизане от рецесията.
Важно е да се обезпечи ваксина, която да е налична за всички в Европа и по целия свят
„ Никой район на света не е безвреден, до момента в който всички не сме в сигурност ”, съобщи еврокомисарят.
Тя пое ангажимент идната седмица да бъде показана тактика на Европейски Съюз за имунизациите против COVID-19 .
Европейският съюз би трябвало да влага в създаването на ваксини, с цел да се подсигурява, че имунизациите се създават в нужния размер колкото е допустимо по-рано.
Ще бъде препоръчан общ метод на Европейски Съюз за обезпечаване на доставките на ваксини за държавите-членки, като по този метод ще бъде избегната конкуренцията сред тях. На производителите на ваксини ще бъде препоръчан банален развой на договаряне.
Кириакидис обърна внимание, че от няколко седмици се водят диалози с производителите на ваксини и през днешния ден е показана рамка за взаимни дейности на ниво Европейски Съюз, с цел да получим политически мандат от министрите.
Част от предлагането включва авансово договаряне с производители за закупуване на ваксини, даващи на държавите-членки правото да купуват избран брой ваксини за избрани цени, както и когато имунизацията стане налична.
За да се финансират такива съглашения, ще бъде употребен инструментът за незабавна помощ.
„ Тъй като бързото създаване на универсално налична ваксина е част от нашите световни старания, ние също по този начин ще желаяме ангажимент от фирмите да доставят отвън Европейски Съюз. Искаме произвеждане в Европа, само че в интерес на Европа и останалия свят ”, акцентира еврокомисарят по опазването на здравето.
Предстои въз основа на ясни критерии държавите-членки да изберат, с кои компании да стартират договаряния. Съвместната работа ще усили възможностите за обезпечаване на безвредна и ефикасна ваксина в нужния размер и допустимо най-рано.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 12 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР