Според последните доклади на ООН 2/3 от световното население живее

...
Според последните доклади на ООН 2/3 от световното население живее
Коментари Харесай

Населението неизбежно застарява, готов ли е бизнесът?

Според последните отчети на Организация на обединените нации 2/3 от международното население живее в страни с ниска раждаемост и продължаваща да пораства междинна дълготрайност на живота. Това значи, че то застарява и ще стартира да понижава. Последици за бизнеса ще има и той би трябвало да се приготви, написа Harvard Business Review.

В началото на този век 32 страни са имали междинна възраст на популацията над 35 години. До края на това десетилетие този брой ще се удвои. В 25 от тези страни половината от популацията ще бъде на повече от 45 години.

Тази статистика основава задоволително учредения да мислим за бъдещето като за нестабилно. За разлика от други промени - софтуерни, политически и стопански, демографските може да се плануват. Тъй като популацията е съвсем неизбежно застаряващо, целесъобразно е да се оцени какво ще е въздействието му върху пазара на работна ръка и бъдещето на специалностите.

Застаряваща работна ръка

С всяка последваща година на пазара на труда в Китай, Канада, Италия и други страни влизат все по-малко работна ръка. В резултат на това фирмите все по-често се оказват, че желаят по-възрастните чиновници да останат на работа по-дълго време. Това ще докара до промени. Ще се усилят вложенията в образование и развиване, с цел да може по-възрастните служащи да добият нови умения. Необходимо е и да се влага в досегаемост и сигурност, заради другите потребности на възрастното потомство.

Освен това, защото нови по-млади чиновниците ще стават все по-трудни за намиране, доста компании ще потърсят излаз от обстановката в автоматизацията. В тази посока някои от тях започнаха да създават принадлежности за „ цифрова работна мощ “, които оферират изцяло виртуални търговски сътрудници, представители за обслужване на клиенти и даже придружители за възрастни хора.

Между растежа на опциите на изкуствения разсъдък (ИИ) и изменящите се демографски трендове, тези нови технологии имат капацитета да се трансфорат във все по-съществен съставен елемент на актуалната работна мощ.

Застаряващи клиенти

През последното десетилетие международното население над 70-годишна възраст е повишено с 627 милиона, от 5% от общото население до 12%. След последващо десетилетие 16% от осемте милиарда души на земята ще бъдат над 70-годишни.

Какво значи това? За бизнеса това е голяма опция за предложение на артикули и услуги, ориентирани към тази възрастова демография.

Най-очевидният бранш за напредък е опазването на здравето. Търсенето на избрани медикаменти и профилирани грижи ще бъде във напредък. Същевременно ще просперират бизнесите, които оферират способи за поддържане на здравето и благосъстоянието на тази възходяща демографска група. Тя ще бъде от решаващо значение и за държавните водачи и политиците, счита Harvard Business Review.

Например по-възрастните хора в Съединени американски щати са по-склонни да живеят в селските региони. Там обаче здравните грижи не са на високо равнище. В Арканзас, Мейн, Мисисипи, Върмонт и Западна Вирджиния повече от половината от по-възрастното население е селско, което допуска доста и възходящо търсене на здравни услуги.

Застаряващата потребителска база може да има последствия за огромно многообразие от промишлености. Например в региона на недвижимите парцели. Възрастните хора може да изискат да живеят в по-малки жилища, а пък техните деца е допустимо да потърсят по-големи парцели, в които да има място за настаняване на техните родители.

Промяна на изискванията за пенсиониране  

Държавите имат друг метод при определянето на възрастта за пенсиониране. Той се базира на композиция от разлики в работните култури, обществените контракти сред държавните управления и техните жители и голям брой правила и политики.
 
Във Франция да вземем за пример едвам 22% от популацията е на възраст на 65 или повече години, до момента в който в Япония този индикатор е 31%. Същевременно във Франция хората се пенсионират 10 години по-рано от тези в Япония, надлежно 61 и 71 години. В резултат на това към 29% от работната мощ във Франция се е пенсионирала дейно в съпоставяне със единствено 24% от тази в Япония. Въпреки тези пропуски законовите промени в възрастта за пенсиониране се постановат постепенно.

През последните години Нидерландия и Ирландия анулираха проектите си за увеличение на възрастта за пенсиониране. В това няма изненада, защото не е известно решение да отказваш по-ранно пенсиониране. Същевременно през идващите десетилетия основаването на някакъв механизъм за подкрепяне на по-възрастните служащи, които решат да отсрочат пенсионирането, ще бъде от решаващо значение за работодателите, държавните управления и жителите.

Промяна на международните пазари

Експертите не бързат да са безапелационни в оценките си за пазара на труда. Те признават, че може да не разполагат с точна информация. Например догатките за демографския състав на другите страни може да са остарели.

В началото на века страни като Япония, Италия и Германия бяха измежду най-старите популации в света, само че през днешния ден Тайланд и Куба са също толкоз остарели. Следват ги Иран, Кувейт, Виетнам и Чили.

След 10 години можем да чакаме по-малко младежи в тези страни да стартират да навлизат на пазара като служащи и като клиенти, като по този метод ще се усили междинната възраст на тези народи. Това е значимо да се има поради, когато се търсят нови пазари за вложения.

Различните страни ще реагират по друг метод на тези промени и бизнес водачите биха били рационални да извърнат внимание освен на демографските трендове на даден пазар, само че и на това по какъв начин неговите водачи евентуално ще реагират на тях.

Бъдещето е ясно

Както казахме по-рано, демографските промени може да се плануват. Именно заради това бъдещето е ясно. Факт е, че международното население застарява. Това е явно и в този момент.

Като изключим всеобщата имиграция от места, които към момента имат младо и възходящо население, като Етиопия или Нигерия, това най-вероятно значи бъдеще с по-малко население за множеството страни на нашата планета. Тази изясненост разрешава да се възнамерява занапред. Ефектът от застаряването ще зависи от това по какъв начин се приготвяме през днешния ден.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР