Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член

...
Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член
Коментари Харесай

ЕЦБ подготвя нов пакет стимули през септември

Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член на надзорния съвет на ЕЦБ, новият пакет ще надвиши упованията на вложителите и ще помогне на еврозоната да обърне наклонността на закъснение на стопанската система

Европейската централна банка (ЕЦБ) е почнала подготовката за стартиране на нов пакет тласъци през септември. Финансовата институция счита да възобнови ограниченията за количествено облекчение и да изкупува облигации. Според Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка и член на надзорния съвет на ЕЦБ, новият пакет ще надвиши упованията на вложителите и ще помогне на еврозоната да обърне наклонността на закъснение на стопанската система.

Информацията идва от изявление на Оли Рен пред Wall Street Journal. Освен новия пакет тласъци той удостовери и за в допълнение събаряне на лихвите към отрицателната територия за да бъде задвижено кредитирането от страна на банките.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Важно е да представим огромен пакет от политики, който да има отражение върху пазарите, разяснява Рен. Когато работиш с финансовите пазари, е по-добре да се целиш високо, в сравнение с ниско, и е по-добре да имаш мощен пакет политики, в сравнение с да играеш на дребно. "

Притиснати в ъгъла

Лошите стопански данни от Германия и Китай през второто тримесечие, както и обръщането на кривата на облигациите в Съединени американски щати вкараха и пазарите, и централните банки в спомагателни терзания. Проблемът в тази ситуация на ЕЦБ е, че съгласно доста анализатори банката изстреля всичките си патрони в опити да се оправи с последствията от финансовата рецесия, почнала през 2008 година, и съвсем не са останали ограничения, които да бъдат взети поради новото закъснение на стопанската система.

Така ЕЦБ промени курса си и вместо да подвига лихвите, през тази есен се чака в допълнение събаряне в отрицателна територия. Печатането на пари, с които да бъдат изкупувани облигации на сдружения от еврозоната, пък ще се върне с цялостна мощ, откакто ЕЦБ първо спря последователно програмата си, а по-късно пусна нови, по-леки стратегии.

Настоящият президент на ЕЦБ Марио Драги предходната седмица даде знак, че ще има нови дейности от страна на банката през септември, а сегашните мнения на Оли Рен демонстрират, че те няма да бъдат скромни. Анализаторите чакат идващия месец главната рента да бъде свалена до минус 0.5%, с 0.1 пр.п. по-ниско, в сравнение с е в този момент. Миналата стратегия за изкупуване на облигации през по-голямата част от времето беше за 60 милиарда евро на месец, след това няколко пъти размерът беше намаляван, до момента в който не беше спряна изцяло.

Драги би трябвало да бъде заменен на поста от сегашния изпълнителен шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард до края на октомври. Това значи, че новият шеф на ЕЦБ ще има тежката задача да продължи напъните на финансовата институция за възобновяване на растежа на еврозоната, откакто държавните управления не вършат задоволително за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР