Според ново проуване обещанието, дадено от над 100 световни лидери

...
Според ново проуване обещанието, дадено от над 100 световни лидери
Коментари Харесай

Климатични промени: Светът е далеч от целите за борба с обезлесяването

Според ново проуване обещанието , обещано от над 100 международни водачи за прекъсване на изсичането на горите , на този стадий наподобява мъчно изпълнимо . Миналата година в международен мащаб са били изсечени или изгорени огромна част от старите тропически гори , богати на въглерод, в сравнение с през 2021 година, когато беше подписано съглашението на конференцията на Организация на обединените нации за климата.

Официални данни демонстрират, че през 2022 година на всяка една минута са били унищожени към 11 гористи територии с размера на футболни стадиони, като Бразилия е преобладаваща в тази отрицателна наклонност. Въпреки това, внезапното понижаване на обезлесяването в Индонезия демонстрира, че обръщането на тази наклонност е постижимо , предава „ BBC “.

В един от основните моменти на срещата за климата, известна като COP26 , през 2021 година над 100 международни водачи подписаха Декларацията Глазгоу за горите , в която се ангажираха да работят групово за прекъсване и попречване на загубата на гори и деградацията на земите до 2030 година Колективно водачи от страни, обхващащи към 85% от международните гори, подписаха декларацията. Сред тях беше и някогашният бразилски президент Жаир Болсонаро , който преди време се опита да насърчи развиването на тропическите гори в Амазонка. Пактът от Глазгоу беше контрактуван, откакто предходното съглашение, подписано през 2014 година, не съумя да спре непрестанната загуба на дървета.

Наскоро беше оповестен нов разбор , осъществен от „ Global Forest Watch “ , който демонстрира, че обещанието , обещано в Глазгоу , не се извършва както следва. Загубата на първоначални тропически гори ( остарели гори ) се смята за изключително значима за битката с световното стопляне и опазването на биоразнообразието . Дъждовните гори в Бразилия, Демократична република Конго и Индонезия имат способността да гълтам големи количества парникови газове. При изсичането или изгарянето на тези остарели гори съхраненият въглерод се освобождава в атмосферата , което води до повишение на температурите по целия свят. Тези гори са от решаващо значение и за поддържането на биоразнообразието, както и за препитанието на милиони хора.

Учените предизвестяват, че тези функционалности или наречени разговорно „ екосистемни услуги “ не могат елементарно да бъдат сменени със засаждане на нови дървета на други места, защото тези гори са се развивали в продължение на толкоз дълъг интервал от време. Според новите данни, събрани от Университета на Мериленд, през 2022 година тропиците ще изгубят 10% повече първоначални тропически гори, в сравнение с през 2021 година, като общо ще бъдат изсечени или изгорени малко над 4 млн. хектара (близо 16 000 кв. мили) от тях.

Въпреки че цялостната картина не е по никакъв начин добра , въпреки всичко има някои позитивни трендове , които демонстрират, че е допустимо да се ограничи обезлесяването. През последните години Индонезия е понижила загубата на първоначални тропически гори повече от която и да е друга страна , откакто през 2016 година означи рекордно високи стойности в тази активност. Анализът сочи, че това се дължи както на държавни, по този начин и на корпоративни дейности. Мораториумът върху изсичането на дървета в нови плантации за палмово масло стана непрекъснат през 2019 година, а напъните за наблюдаване и ограничение на пожарите бяха увеличени.

Подобна е обстановката и в Малайзия . И в двете страни корпорациите за произвеждане на палмово масло подхващат решителни дейности , като към 83% от потенциала за пречистване на палмово масло към този момент работи според задължения за възбрана на обезлесяването, торфищата и употребата.

С избирането на новия президент на Бразилия, който се ангажира да приключи обезлесяването на Амазония до 2030 година, още веднъж се разпали вярата , че обещанията, дадени в Глазгоу през 2021 година, могат да бъдат изпълнени по-добре през идващите години. Учени обаче предизвестяват, че в случай че светът желае да задържи световните температури под сериозния предел от 1,5 °C, времето за дейности във връзка с горите е в действителност доста малко .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР