Според ново проучване цветът на океана се е променил значително

...
Според ново проучване цветът на океана се е променил значително
Коментари Харесай

Изменението на климата кара океаните да променят цвета си: Ново изследване

Според ново изследване цветът на океана се е трансформирал доста през последните 20 години, като повода за това евентуално е породеното от индивида изменение на климата.

Повече от 56 % от международния океан е трансформирал цвета си в степен, която не може да бъде обяснена с естествената колебливост, се споделя в изказване на екип откриватели, управителен от учени от Националния океанографски център в Обединеното кралство и Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати.

Според проучването, оповестено в списание Nature, през последните две десетилетия тропическите океани наоколо до екватора са станали по-зелени, което отразява измененията в техните екосистеми.

Цветът на океана се дефинира от материалите, които се намират в горните му пластове. Например в едно надълбоко синьо море има доста малко живот, до момента в който зеленият цвят значи, че в него има екосистеми, учредени на фитопланктона - растителноподобни микроби, които съдържат хлорофил. Фитопланктонът е в основата на хранителна верига, която поддържа по-големи организми като крил, риба, морски птици и морски бозайници.

Не е ясно по какъв начин тъкмо се трансформират тези екосистеми, споделя съавторът на проучването Стефани Дуткевич, старши теоретичен помощник в катедрата по науки за Земята, атмосферата и планетите и в Центъра за просвета за световните промени на MIT. Докато в някои региони фитопланктонът евентуално ще намалее, в други ще се усили - и евентуално във всички елементи на океана ще настъпят промени във типовете фитопланктон.

Океанските екосистеми са тънко уравновесени и всяка смяна във фитопланктона ще провокира талази по цялата хранителна верига. " Всички промени провокират дисбаланс в естествената организация на екосистемите. Този дисбаланс единствено ще се задълбочава с времето, в случай че океаните ни не престават да се затоплят ", сподели тя пред CNN .

Това ще се отрази и на способността на океана да съхранява въглерод, споделя Дуткевич, защото другите типове планктон гълтам разнообразни количества въглерод.

Въпреки че откривателите към момента работят, с цел да изяснят какво тъкмо значат измененията, съгласно тях е ясно, че те се дължат на провокираното от индивида изменение на климата.

 Ясна наклонност

Изследователите следят измененията в цвета на океана от космоса, като наблюдават какъв брой зелена или синя светлина се отразява от повърхността на морето.

Те са употребявали данни от спътника Aqua, който следи измененията в цвета на океана от повече от две десетилетия и е в положение да открие разлики, които не са забележими за човешкото око.

Анализирали са данните за измененията в цвета от 2002 до 2022 година, след което са употребявали модели на климатичните промени, с цел да симулират какво би се случило с океаните както при в допълнение замърсяване, обвързвано с нагряването на планетата, по този начин и без него.

Промените в цветовете съвпадали съвсем тъкмо с това, което Дуткевич планувал, че ще се случи, в случай че в атмосферата се прибавят парникови газове - че към 50 % от нашите океани ще трансформират цвета си.

Дуткевич, която от години прави симулации, които демонстрират, че океаните ще трансформират цвета си, споделя, че не е сюрпризирана от това изобретение.

" Но въпреки всичко намирам резултатите за доста отрезвяващи; още един сигнал за пробуждане, че провокираното от индивида изменение на климата [е] оказало доста влияние върху земната система ", сподели тя по електронната поща на CNN.

Дуткевич съобщи пред CNN, че е мъчно да се каже дали измененията в цвета могат да станат забележими за хората, в случай че процесът продължи.

" Ако на някои места се доближи огромна сериозна точка: може би. Въпреки че ще би трябвало да изучавате цветовете известно време, с цел да можете да доловите измененията ", сподели Дуткевич.

По-нататък Дуткевич ще се опита да разбере по-добре измененията в цветовете в другите райони на океана, както и да изследва какво може да ги провокира, сподели тя.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР