Според ново проучване повече от половината от най-големите езера и

...
Според ново проучване повече от половината от най-големите езера и
Коментари Харесай

Зашеметяващо: Учени откриха защо езерата изчезват

Според ново изследване повече от половината от най-големите езера и резервоари в света са изгубили обилни количества вода през последните три десетилетия, като виновността за това се дължи главно на изменението на климата и несъразмерното потребление на вода.

Приблизително една четвърт от популацията на света живее в басейна на пресъхващо езеро, сочи изследването на интернационален екип от учени , оповестено в четвъртък в списание Science.

Макар че езерата покриват единствено към 3 % от територията на планетата, в тях се съхранява близо 90% от течната повърхностна сладка вода и те са съществени източници на питейна вода, напояване и сила, както и жизненоважни местообитания за животни и растения.

Но те са в неволя.

Водните равнища на езерата се двоумят в отговор на естествените климатични съмнения на дъждовете и снеговалежите, само че те от ден на ден се въздействат от дейностите на индивида.

В най-значимите езера по света се следи внезапен спад. Езерото Меад на река Колорадо в югозападната част на Съединени американски щати е намаляло фрапантно на фона на мегасуша и десетилетия на несъразмерна приложимост. Каспийско море, ситуирано сред Азия и Европа - най-големият вътрешен водоем в света - от дълго време понижава заради климатичните промени и потреблението на вода.

Намаляването на доста езера е добре документирано, само че степента на смяната и аргументите за нея не са толкоз задълбочено проучени, споделя Фангфанг Яо, водещ създател на проучването и гостуващ академик в Кооперативния институт за проучвания в региона на околната среда към Университета на Колорадо в Боулдър.

Изследователите са употребявали сателитни измервания на близо 2000 от най-големите езера и резервоари в света, които дружно съставляват 95% от общото количество вода в езерата на Земята.

Изследвайки повече от 250 000 сателитни изображения, обхващащи интервала от 1992 година до 2020 година, дружно с климатични модели, те съумяха да реконструират историята на езерата за десетилетия обратно.

Резултатите са " зашеметяващи ", споделят създателите на отчета.

Те откриха, че 53 % от езерата и резервоарите са изгубили обилни количества вода, като чистият спад е към 22 милиарда метрични тона годишно - количество, което създателите на отчета съпоставят с размера на 17-те езера Мийдс.

Повече от половината от чистата загуба на воден размер в естествените езера може да се припише на човешките действия и изменението на климата, се показва в отчета.

Докладът установи загуби в съхранението на езерна вода на всички места, в това число във влажните тропици и студената Арктика. Това допуска, че " трендовете за засушаване в международен мащаб са по-обширни, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя Яо.

Различните езера са били наранени от разнообразни фактори.

Неустойчивото ползване на вода е преобладаващата причина за изсъхването на Аралско море в Узбекистан и калифорнийското море Салтън, до момента в който измененията във преваляванията и оттока са довели до намаляването на Голямото солено езеро, се показва в отчета.

В Арктика езерата се свиват заради композиция от промени в температурата, преваляванията, изпарението и оттока.

" Много от следите от човешката активност и изменението на климата върху загубата на вода в езерата не са били известни до момента ", споделя Яо, " като да вземем за пример пресушаването на езерото Гуд-е-Зарех в Афганистан и езерото Мар Чикита в Аржентина. "

Изменението на климата може да има редица въздействия върху езерата. Най-очевидното, споделя Яо, е увеличението на изпарението.

Тъй като езерата се свиват, това може да способства и за " аридизация " на околния водосборен басейн, открива изследването, което на собствен ред усилва изпарението и форсира намаляването им.

За езерата в по-студените елементи на света изпарението през зимата е все по-голям проблем, защото по-високите температури разтопяват леда, който нормално ги покрива, и водата остава изложена на въздействието на атмосферата.

Тези промени могат да имат каскадни последствия, в това число понижаване на качеството на водата, увеличение на цъфтежа на токсични водорасли и загуба на водни организми.

" Важен аспект, който не се признава постоянно, е утежняването на качеството на водата в езерата от по-топлия климат, което слага напрегнат водоснабдяването на общностите, които разчитат на тях ", споделя Яо.

За водоемите отчетът откри, че най-големият фактор за намаляването им е седиментацията, при която утайките се вливат във водата, като я запушват и понижават пространството. Това е " пълзяща злополука ", споделя Яо, която се случва в продължение на години и десетилетия.

Например езерото Пауъл - вторият по величина контейнер в Съединени американски щати, основан от индивида - е изгубило близо 7% от потенциала си за предпазване заради струпване на седименти.

Утаяването може да бъде повлияно от изменението на климата, добави той. Например горските пожари, които стават все по-интензивни със стоплянето на света, опожаряват горите и дестабилизират почвата, като спомагат за увеличение на потока от седименти в езерата и резервоарите.

" Резултатът от утаяването ще бъде, че резервоарите ще могат да съхраняват по-малко вода, като по този метод ще станат по-малко надеждни за доставяне с прясна вода и хидроенергия, изключително за нас тук, в Съединени американски щати, като се има поради, че резервоарите на страната ни са много остарели ", сподели Яо.

В отчета се показва, че не всички езера намаляват; към една трета от намаляването на езерата е обезщетено от увеличение на броя им на други места.

Някои езера се усилват, като в 24% от тях се следи доста нарастване на водните ресурси. Според отчета това са най-вече езера в по-слабо обитаеми райони, в това число региони в Северните огромни равнини на Северна Америка и вътрешната част на Тибетското плато.

Върху някои от тези прирасти се виждат отпечатъците на изменението на климата, защото топящите се ледници запълват езерата, което съставлява евентуален риск за хората, живеещи по течението на реката.

Що се отнася до водохранилищата, въпреки че при съвсем две трети от тях се следи забележителна загуба на вода, като цяло се следи чисто нарастване, дължащо се на повече от 180 новонапълнени водохранилища, се показва в отчета.

Катрин О'Райли, професор по геология в Държавния университет на Илинойс, която не е взела участие в изследването, съобщи, че това ново проучване дава потребен набор от дълготрайни данни, който оказва помощ да се разплете относителната значимост на факторите, които водят до понижаване на броя на езерата.

" Това изследване в действителност акцентира въздействието на климата по метод, който го приближава до дома - до какъв брой вода имаме достъп и какви са опциите за увеличение на съхранението на вода? ", споделя тя пред CNN.

" Малко е плашещо да се види какъв брой доста сладководни системи не са в положение да съхраняват толкоз доста вода, колкото преди ", добави тя.

Тъй като доста елементи на света стават все по-горещи и по-сухи, езерата би трябвало да се ръководят вярно. В противоположен случай изменението на климата и човешките действия " могат да доведат до пресъхване по-рано, в сравнение с си мислим ", сподели Яо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР