Според ново проучване децата, родени в двуезично семейство, се развиват

...
Според ново проучване децата, родени в двуезично семейство, се развиват
Коментари Харесай

Науката: колкото по-рано детето включи втори език в речника си, толкова по-умно ще бъде

Според ново изследване децата, родени в двуезично семейство, се развиват доста по-бързо и стават доста по-умни, тъй като получават качества като когнитивни умения като разрешаване на проблеми, бързо взимане на решение – още даже преди да са проговорили.

Учените от Вашингтонския университет следят 16 бебета. Половината са от англоговорящи фамилии, другата половина – от смесени англо-испаноговорящи фамилии. Бебетата слушат разнородни звуци, които наподобяват предвербален стадий на британски и испански. Изследователите, които следят бебетата, употребяват метода на магнитоенцефалографията, благодарение на който могат ясно да открият коя част от мозъка се задейства при електромагнитната интензивност.

При бебетата от двуезичните фамилии се следи нараснала интензивност в региона на префронталната и  орбитофронталната кора на мозъка – онази област, която дава отговор за когнитивните ни умения като разрешаване на проблеми и взимане на решения.

Учените споделят, че още преди да проговорят, бебетата, отглеждани в двуезични фамилии, се оправят със задания, свързани с изпълнителната функционалност. Резултатите подсказват, че мозъкът им е адаптивен и се развива бързо.

Ползите от двуезичието са потвърдени и при възрастни – сходни познания намаляват риска от развиване на заболявания като Алцхаймер и деменция.

Като цяло няма минуси при проучването на езици, а най-подходящото време за започване е рано. Резултатите от проучванията демонстрират, че освен доста дребни деца са способни да възприемат повече от един език, само че също и че най-подходящото време за учене на нови езици е точно детството. А най-хубавото от всичко е, че даже да не сте двуезични, можете да отгледате двуезично дете. Ето по какъв начин:

1. Ако сте двуезични, пробвайте метода – език на родител. Единият родител приказва с детето на единия език, а другият – на другия. Разберете се между тях и решете по какъв начин ще си поделите езиците.

2. Ако не сте двуезични, няма ужасно. Можете да си служите с непознати думи, които са ви познати, с цел да привиква детето с непознатия език. Английският да вземем за пример е задоволително навлязъл в другите езици.

3. Можете да си намерите общественост или познати хора, с които да говорите на непознат език. Това ще бъде потребно и за вас.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР