Според ново изследване на сложни каменни инструменти, открити в Етиопия,

...
Според ново изследване на сложни каменни инструменти, открити в Етиопия,
Коментари Харесай

Човешкият вид с 80 000 години по-стар

Според ново проучване на комплицирани каменни принадлежности, открити в Етиопия, актуалните хора може да са се появили повече от 80 000 години по-рано в сравнение с се е смятало, оповестява National Geographic.

Изследваните каменни принадлежности са открити още през 1970 година при археологическите обекти на Гадемота в Етиопската котловина. Но тази година, нови техники за датиране разкриват, че инструментите са надалеч по-стари и от най-старите познати кости на Хомо сапиенс, които са на към 195 000 години.

 Човешкият тип с 80 000 години по-стар

Използвайки аргон-аргон датирането - техника, при която се съпоставят другите изотопи на детайла аргон - откриватели са открили, че пластовете вулканична пепел, които покриват инструментите от Гадемота, датират минимум от преди 276 000 години.

Много от откритите инструментите са дребни ножове, направени благодарение на техника, за която се счита, че изисква комплицирани познавателни качества и пъргави пръсти, съгласно съовтора на изследването и Директор на Геохронологичния център Бъркли, Пол Рене.

Някои археолози имат вяра, че тези принадлежности и сходни на тях, открити и на други места са свързани с появяването на актуалния човешки тип, Хомо сапиенс.

" Изглежда, че сме били по-напреднали в софтуерно отношение в по-ранен стадий, в сравнение с се е считало преди този момент ", споделя съавтора на изследването, Лия Морган от Университета Бъркли в Калифорния.

При разкопките в Гадемота не са открити човешки кости, което прави мъчно да се дефинира тъкмо кой е изобретил тези профилирани принадлежности и дали това в действителност води до датиране началото на актуалния човешки тип или още Хомо сапиенс с още 80 000 години обратно. Някои археолози имат вяра, че тези принадлежности са свързани в действителност с появяването на Хомо сапиенс, до момента в който други специалисти считат, че нашите по – ранни предшественици може да са имали нужните умствени качества и умелост за направата им.

„ Новата техника на датиране в Гадемота ни разрешава да разберем времето, през което се е случила значима поведенческа смяна в човешката еволюция ”, споделя Кристиан Трион, професор по антропология в Университета в Ню Йорк.

В предишното Гадемота е било привлекателно място за хората за заселване, заради своята непосредственост до питейна вода в езерото Зиуей и достъп до източник на твърдо, черно вулканично стъкло, известено като обсидиан.

" Поради неналичието на кристална конструкция, стъклото обсидиан е един от най-хубавите сурови материали, които са се употребявали за изработка на разнообразни принадлежности ", изяснява Морган.

Лия Морган също смята, че елементарно достъпнят обсидиан в Гадемота може би изяснява за какво софтуерната гражданска война се е появила толкоз рано и навръх това място.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР