Според нов анализ юношите по света, особено момичетата, употребяват в

...
Според нов анализ юношите по света, особено момичетата, употребяват в
Коментари Харесай

9% от юношите по света употребяват непредписани продукти за отслабване

Според нов разбор юношите по света, изключително девойките, използват в огромни количества непредписани медикаменти, хранителни добавки и други артикули за намаляване, заяви Си Ен Ен.


Въз основа на прегледа на десетки изследвания през последните четири десетилетия откривателите пресмятат, че към 9% от юношите са употребявали артикули за намаляване без рецепта през живота си, като към половината от тях са ги употребявали през последния месец. Таблетките за намаляване са били най-често срещаните артикули, употребявани от към 6% от юношите през живота им, следвани от към 4%, които са употребявали лаксативи, и 2%, които са употребявали диуретици.

Тези артикули са рискови както за физическото, по този начин и за психическото здраве на децата и не се предлагат от здравна позиция за поддържане на здравословно тегло. Предишни проучвания свързват използването на непредписани артикули за намаляване с хранителни разстройства, ниско самочувствие, меланхолия и корист с субстанции при младежите. Те са свързани и с неприятен хранителен банкет в юношеството и нездравословно наддаване на тегло в зрелост.

Д-р Паула Коуди, шеф по медицина на подрастващите в Училището по медицина и публично здраве към Университета на Уисконсин, предизвести за заплахите от хапчетата за намаляване и питателните добавки, откакто чува задоволително пациенти да питат за добавки за намаляване или струпване на мускули - и казусът единствено се разраства.

" Честотата на питателните разстройства се е нараснала фрапантно след пандемията. Наблюдаваме, че броят им внезапно нараства ", сподели тя. " Затова считам, че загрижеността, която имах преди, и която тогава не беше дребна - в този момент съм още по-загрижена ".

Едно изследване от 2022 година откри, че хоспитализациите за хранителни разстройства измежду децата в Съединени американски щати са нарастнали 10 пъти по-бързо през първата година от пандемията от Ковид-19, в сравнение с в годините преди този момент, а други изследвания демонстрират нарастване и на визитите в незабавните отделения. В новото изследване е оценена използването на хапчета за намаляване и други артикули за намаляване допълнително страни, а освен в Съединени американски щати, само че разпространяването е било най-често в Северна Америка.

Когато Коуди работи с пациенти с хранителни разстройства, тя твърди, че от време на време вижда трагични промени в сърдечния им темп, кръвното налягане или режима на сън.

" Това може да бъде много доста ", сподели тя. " И се опитваш да схванеш: " Каква е повода за това? И единствената смяна е била, че са почнали да одобряват диетично хапче, което съдържа кофеин ".

Някои пациенти са в положение да спрат приема на хапчетата, когато схванат отрицателните последствия за здравето, които те предизвикват. Но при други хранителното разстройство ги убеждава, че здравето им е по-малко значимо от цифрата, което виждат на кантара.

" При хора, които считат, че ще създадат всичко допустимо, с цел да отслабнат, хапчетата за намаляване могат да бъдат доста, доста завладяващо нещо, което да се добави към арсенала ", сподели Коуди.

Затлъстяването при децата се усилва в международен мащаб. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2022 година към 39 млн. деца страдат от затлъстяване. В Съединени американски щати детското затлъстяване е " сериозен проблем ", съгласно американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите, като визира съвсем едно от всеки пет деца на възраст от 2 до 17 години.

Но стратегиите за намаляване в границите на формалната здравна система са построени по този начин, че да защищават от някои от рисковете; това не се случва, когато младежите се обръщат към хапчета за намаляване или други артикули за загуба на тегло, които не са предписани, споделят специалистите.

" Когато пациентите се намират в обстановка, в която се усещат малко по-отчаяни от желанието си да отслабнат и вършат неща без управление и тенденция и избират по-нездравословни разновидности, това сигурно може да докара до по-проблематично психологично държание или държание при хранене ", сподели доктор Сара Раац, педиатър от Центъра за педиатрична медицина на затлъстяването към Университета в Минесота.

" В новите насоки за клинична процедура (на Американската академия по педиатрия) се загатва, че една структурирана стратегия, като нашата клиника, в която се срещате с снабдители на здравни услуги и диетолози и получавате доста насоки, в действителност ще ви защищити от това ", добави Раац.

Няма публични стандарти за това по какъв начин работят педиатричните клиники за надзор на тежестта “, твърди тя, само че пациентите в нейната клиника имат срещи на всеки няколко седмици или месеци. При всяко посещаване се организират прегледи за психологично здраве и разполагаем е екип от експерти по психологично здраве.

Пациентите и техните фамилии от време на време питат Раац за рекламите, които са видели за добавки за подкрепяне на отслабването - неща като дъвки с ябълков оцет, сподели педиатърът - и тя интензивно не ги предлага.

" Обяснявам, че това не е регламентирано, изгодите не са учредени на доказателства, просто това не е методът, по който бихме предложили да се организира лекуването ", сподели тя.

Все отново откривателите на новото изследване пишат, че е " обезпокоително " какъв брой елементарно е да се получи достъп до тях и " незабавно са нужни интервенции за попречване и контролиране на използването на артикули за намаляване измежду това население./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР