Според неотдавна публикувани документи от Федералното бюро за разследване британската

...
Според неотдавна публикувани документи от Федералното бюро за разследване британската
Коментари Харесай

Досие на ФБР разкрива заговор от 1983 г. за убийството на кралица Елизабет II по време на посещение

Според наскоро оповестени документи от Федералното бюро за следствие английската кралица Елизабет II е била изправена пред евентуална опасност за ликвидиране преди 40 години, преди да пътува до Съединени американски щати, съобщи

Kа уеб страницата на ФБР " The Vault " бяха оповестени 103 страници. Досиетата обгръщат подготовката на няколко пътувания на починалата кралица до Съединени американски щати, в това число публична обиколка на Западното крайбрежие със брачна половинка ѝ принц Филип през 1983 година

В един от документите се разказва сигнал, получен към месец преди този момент посещаване от полицията в Сан Франциско, по отношение на телефонно позвъняване от " мъж, който твърди, че щерка му е била убита в Северна Ирландия с гумен патрон ".

Той продължава: " Този човек също така твърди, че ще се опита да навреди на кралица Елизабет и ще го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта " Британия ", когато тя плава под него, или ще се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети националния парк " Йосемити ".

В същия документ се отбелязва, че " желанието на Тайните служби е да затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи ". Не се загатват никакви защитни ограничения, които може да са били подхванати в националния парк, нито пък файловете разкриват дали са били осъществени арести.

 

Файловете илюстрират нарасналата зоркост на ФБР във връзка с вероятни закани за гостуващия английски монарх, съдействието със Сикрет сървис на Съединени американски щати и опасенията за Ирландската републиканска войска (ИРА) и нейните симпатизанти по време на кралските визити.

Братовчедът на кралицата, Луис Маунтбатън, е погубен от Временната ИРА през 1979 година благодарение на бомба, заложена в рибарската му лодка. При същата детонация починаха още трима души, в това число две деца. Много от пътуванията на кралицата до Съединени американски щати са се състояли в разгара на размириците в Северна Ирландия и документите разкриват, че ФБР е следило от близко подготовката на кралските визити през годините.

Преди частно посещаване в Кентъки през 1989 година в един от документите се отбелязва, че въпреки ФБР да не е знаело за съответни закани против кралицата, " опцията за закани против английската монархия е непрекъснато налична от страна на Ирландската републиканска войска (ИРА) ".

 

В различен документ от досиетата, подготвящ държавното посещаване на кралицата през 1991 година, се акцентира угриженост за ирландски групи, които провеждат митинги по време на няколко планувани събития, в това число бейзболен мач, на който монархът е трябвало да участва, и събитие в Белия дом. Страницата се базира на информация, отпечатана във филаделфийския ирландски вестник " Айриш Едишън ": " В публикацията се показва, че антибританските усеща са мощно изразени вследствие на добре известните несправедливости, нанесени на Бирмингамската шесторка от корумпираната британска правосъдна система, и на неотдавнашните жестоки убийства на невъоръжени ирландски националисти в шестте графства от лоялистки ескадрони на гибелта. "

 

Той добави: " Въпреки че публикацията не съдържаше закани против президента или кралицата, изказванията можеха да се преглеждат като провокаторски. В публикацията се показва, че ирландска група е резервирала огромен брой билети за трибуната. "

 

В различен документ от досието, датиран от юли 1976 година, се загатва за случай, когато кралицата пътува назад през Атлантическия океан, с цел да помогне за отбелязването на двестагодишнината на Америка, като спирките ѝ включват Филаделфия, Вашингтон и Ню Йорк.

 

По време на това пътешестване, разкриват документите на ФБР, е издадена призовка на водач за това, че е прелетял с дребен двуместен аероплан над Батери парк, носейки надпис " Англия, махай се от Ирландия ".

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР