Според Мария Габриел сметките на Руския културно-информационен център в София

...
Според Мария Габриел сметките на Руския културно-информационен център в София
Коментари Харесай

Мария Габриел: МВР би одобрило запор на сметките на Руския културен център

Според Мария Габриел сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани, а Министерството на външните работи у нас би одобрило сходна стъпка.

Това стана ясно от изказване на министъра на външните работи. В рамките на парламентарния надзор, тя отговори на въпрос на депутати от ПП-ДБ по отношение на евентуално закриване на центъра.

Габриел уточни също, че съображение за това може да бъде фактът, че Руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с така наречен " Россотрудничество ", Федералната организация по въпросите на общността на самостоятелните страни, а организацията и нейният началник Евгений Примаков са в листата на глобените от Европейския съюз. Управителят на Центъра е бил отпред на отдел в " Россотрудничество ".

" В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на Европейски Съюз по отношение на Русия и в подтекста на напъните за справяне със систематичната интернационална акция на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на " Россотрудничество ", в това число банкови сметки от страна на способените ведомства в Република България ", съобщи Габриел.

Тъй като Министерство на вътрешните работи не е способен орган по използване на глобите, Мария Габриел предлага да бъде признат умишлен нормативен акт, обвързван с пълномощията и отговорностите на обособените институции на национално равнище с акцент върху замразяването на финансови активи:
" И в този момент няма каквито и да било спънки да бъде потвърдена свързаността сред лицето в санкционния лист и " Россотрудничество ". Това, което ни липсва в България е допустимо най-бързо да приемем въпросния нормативен акт, в който финансовите институции, кредитните или тези, които имат пълномощия, да имат явен механизъм, съгласно който просто би трябвало да го приложат ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР