Според Лукашенко и след референдума през 2014 г. станало ясно,

...
Според Лукашенко и след референдума през 2014 г. станало ясно,
Коментари Харесай

Лукашенко нарече Крим руски, игра енергийната карта срещу Европа

Според Лукашенко и след референдума през 2014 година станало ясно, че Крим е съветски. В него близо 97% от гласоподавателите в Крим и близо 96% в Севастопол гласоподаваха за присъединението на Крим към Русия. Така се стигна до анексирането му на 18-ти март след военния спор. Украйна счита анексирането за нарушаване на интернационалния закон и споразуменията с Русия, в това число и Споразумението за основаване на общественост от самостоятелни страни през 1991, Хелзинкския финален акт, Будапещенски меморандум. Събитието е наказано от доста международни водачи като нелегално анексиране на украинска територия.

След като в изявление за съветската държавна осведомителна организация РИА Новости Лукашенко съобщи, че Крим принадлежи на Москва, беларуският президент разгласи още, че скоро възнамерява и посещаване там, което на процедура на дипломатически език значи същото. Това се случва в миг на задълбочаваща се рецесия в връзките освен сред Беларус и Европейски Съюз след митингите против президента, избухнали след преизбирането му през август 2020 година поради съмнения в изборни операции, само че и на фона на мигрантския спор по границата с Полша.

Освен това Европа е в най-ниската си точка в връзките с Русия от приключването на Студената война. Нещата се утежниха фрапантно след енергийната рецесия и обвиняванията към Владимир Путин, че съзнателно помпа цените на енергийния пазар, с цел да покаже на остарелия континент, че не може да се оправи без утвърждението на “Северен поток - 2”. Газовият план цели да заобиколи Украйна що се отнася до доставките, което ще удари стопанската система на Киев.

Заради разполагането на съветски войски и техника по границата с Украйна пък интернационалната общественост се тормози от нова ескалация. Киев даже твърди, че Москва се готви да нахлуе в страната.

Извиването на ръце и подклаждането на спора обаче очевидно не идва единствено от Кремъл или от Европа. Ясни знаци за позицията на Беларус и поддръжката към Путин идват от Лукашенко, който заплаши, че ще спре съветските енергийни потоци към Полша, в случай че Варшава извърши заканата си да затвори границите си за Минск поради мигрантския напън.

" Поляците решили да затворят границата. Добре, да затворят. Не пътуваме доста постоянно до Европейския съюз. Днес ползата ни е ориентиран повече към Русия, Китай и Изтока. А в случай че аз затворя? Какво ще се случи тогава с потоците от Русия и Китай, които минават през нас? В ущърб на кого ще затваряте границата? На вас самите? Тогава ще мислите по какъв начин да купувате сила от Русия ", съобщи Лукашенко.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР