Според косоварите това е и причината той да не се

...
Според косоварите това е и причината той да не се
Коментари Харесай

Защо Вучич свика предсрочни парламентарни избори в Сърбия?

Според косоварите това е и повода той да не се съгласи с новото решение на Съединени американски щати и Европейски Съюз за ръководството на Северно Косово след петчасовите срещи в Брюксел предходната седмица с присъединяване на френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц, италианския министър-председател Джорджa Мелони и висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

 

Въпреки че Косово се съгласи с всички елементи на проекта, който беше показан на водачите на Сърбия и Косово на обособени срещи предходната събота, Вучич отхвърли да го подпише.

 

Косово от дълго време подозира, че Сърбия няма да подпише никакво съглашение за самоуправление на северните общини, където популацията е с преобладаващо сръбско, тъй като това би било стъпка по пътя към формалното признание на Косово от Белград.

 

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи през вчерашния ден пред Вучич и косовския министър председател Албин Курти, че Европейски Съюз чака Сърбия и Косово да съблюдават споразуменията, които подписаха в Охрид, Македония, тази година за нормализиране на връзките си.

 

Фон дер Лайен се срещна с Вучич в Белград ден откакто изиска от Сърбия да " извърши фактическото признание на Косово ".

 

След срещите си в Брюксел тримата водачи на Европейски Съюз приканиха управлението на Косово да продължи осъществяването на проекта за самоуправление, прочут като асоциация на общините със сръбско болшинство, а Сърбия - да реализира признание.

 

Експертите считат, че вотът и неналичието на работещ парламент ще разрешат на Вучич да завоюва време и да отсрочи решенията за връзките с самостоятелното и най-вече албанско Косово, което Сърбия към момента преглежда като своя южна провинция, написа " Ройтерс ".

 

В понеделник държавното управление на Сърбия изпрати на президента предложение за разформироване на Народната скупщина. Както съобщи държавното управление, провеждането на нови парламентарни избори при съществуващите условия би осигурило по-висока степен на народна власт и би понижило напрежението сред противоположните разновидности в обществото ".

 

На 11 септември група опозиционни партии, уредници на митингите " Сърбия против насилието ", желаеха провеждането на предварителни парламентарни избори и избори в Белград до края на тази година. На 27 септември, няколко дни след нападението в Банска в Косово, президентът на Сърбия Александър Вучич разгласи, че държавното управление ще извърши настояванията на опозицията и ще насрочи избори.

 

Големи митинги в цяла Сърбия започнаха през май т.г. след всеобщите стрелби от 3 и 4 май, когато първо 13-годишното момче умъртви девет души в начално учебно заведение, а по-късно 21-годишен мъж откри огъън и умъртви осем души. Сред настояванията на опозицията бяха оставката на виновните държавни чиновници, възбрана на медийното наличие, популяризиращо насилието, и уволняване на членовете на Регулаторния орган за електронни медии (РЕМ). Дори след 26 следващи митинга държавното управление не извърши нито едно от настояванията на опозицията.

 

Повечето коментатори обаче са съгласни, че поради обстоятелството, че ръководещата коалиция не е изгубила болшинството си, решението за привикване на предварителни избори се основава на стратегически съображения на партията на Вучич.

 

На този декор, ръководителят на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел съобщи, че СРП ще взе участие със Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич в белградските и локалните избори в градовете и общините в Сърбия, оповестява телевизия Ен 1.

 

" Обявеното взаимно присъединяване в идните избори на Сръбската прогресивна партия и Сръбската радикална партия е доказателство за окончателното завръщане на Александър Вучич към радикалната политика на обиди, ненавист, принуждение и изолираност, която той се опитваше да скрие през последните 10 години ", сподели един от водачите на сръбската съпротива, ръководителят на Партията за независимост и правдивост Драган Джилас, представен от вестник " Данас ". Джилас добави, че страхът на загубата на властта и идването на справедливостта е толкоз огромен, че Вучич се хвърли в прегръдките на Шешел, за който твърдеше, че се пробва да го ликвидира.

 

Джилас споделя, че Шешел не се е трансформирал и не се е включил към Сръбската прогресивна партия, а Вучич се е върнал при радикалите, с цел да " чертаят още веднъж дружно цели на гърбовете на политическите си съперници, където свършват патроните, да употребяват нарушители, с цел да пребиват несъгласни, да гонят деца от детските градини, да затварят медии и да заплашват университета ".

 

Според Джилас постоянно, когато Шешел и Вучич са били на власт, сърбите са живеели в боязън и неустановеност, изолирани и скарани със света. Винаги, когато Шешел и Вучич взимаха решения, след тях оставаха плачещи майки, черни кърпи и окървавени ризи, сподели той.

 

Джилас акцентира, че когато и да са управлявали радикалите, Сърбия е вървяла обратно. Той заключи, че Вучич е прав единствено в едно нещо - това са решаващи избори, тъй като жителите избират сред обединените радикали и нормалността, която те са лишили от сръбските жители, " избират сред тяхното грозно минало и нашето бъдеще ".

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР